Astmamedisiner: Kjenn alternativene dine (2024)

Astmamedisiner: Kjenn alternativene dine

Forvirret angående astmamedisinene dine? Her er det du trenger å vite for å sortere ut hovedklassene og mange undertyper av astmamedisiner.

Av Mayo Clinic Staff

Hvilke typer og doser av astmamedisiner du trenger, avhenger av din alder, symptomene dine, alvorlighetsgraden av astmaen din og medisinbivirkninger.

Fordi astmaen din kan endre seg over tid, samarbeid tett med helsepersonell for å spore symptomene dine og justere astmamedisinene dine om nødvendig.

Typer astmamedisiner

Kategori Hensikt Typer
Langsiktige astmakontrollmedisiner Tas regelmessig for å kontrollere kroniske symptomer og forhindre astmaanfall - den viktigste typen behandling for de fleste mennesker med astma
  • Inhalerte kortikosteroider
  • Leukotrienmodifikatorer
  • Langtidsvirkende beta-agonister (LABA)
  • Langtidsvirkende muskarine antagonister (LAMA)
  • Kombinasjonsinhalatorer
  • Teofyllin
Hurtigavlastende medisiner (redningsmedisiner) Tas etter behov for rask, kortsiktig lindring av symptomer - brukes til å forebygge eller behandle et astmaanfall
  • Korttidsvirkende beta-agonister som albuterol
  • Ipratropium (Atrovent HFA)
  • Orale kortikosteroider (for alvorlige astmaanfall)
Medisiner for allergi-indusert astma Tas regelmessig eller etter behov for å redusere kroppens følsomhet for et bestemt allergifremkallende stoff (allergen)
  • Allergisprøyter (immunterapi)
  • Under-tungen (sublinguale) immunterapitabletter
  • Allergimedisiner
Biologi Tas med kontrollmedisiner for å stoppe underliggende biologiske responser som forårsaker betennelse i lungene - brukes til bedre å håndtere alvorlige astmasymptomer
  • Benralizumab (Fasenra)
  • Dupilumab (Dupixent)
  • Mepolizumab (Nucala)
  • Omalizumab (Xolair)
  • Reslizumab (Cinqair)
  • Tezepelumab-ekko (Tezspire)

Langtidskontrollmedisiner

Mange mennesker med astma trenger å ta langsiktige kontrollmedisiner daglig, selv når de ikke har symptomer. Det finnes flere typer langtidskontrollmedisiner, inkludert følgende.

Inhalerte kortikosteroider

Disse antiinflammatoriske legemidlene er de mest effektive og mest brukte langtidskontrollmedisinene for astma. De reduserer hevelse og oppstramming i luftveiene. Du må kanskje bruke disse medisinene i flere måneder før du får maksimal nytte.

Inhalerte kortikosteroider inkluderer:

  • Flutikason (Flovent HFA, Arnuity Ellipta, andre)
  • Budesonid (Pulmicort Flexhaler)
  • Mometason (Asmanex Twisthaler)
  • Beklometason (Qvar RediHaler)
  • Ciclesonide (Alvesco)

Regelmessig bruk av inhalerte kortikosteroider bidrar til å holde astmaanfall og andre problemer knyttet til dårlig kontrollert astma i sjakk. Hos barn kan langvarig bruk av inhalerte kortikosteroider forsinke veksten litt, men fordelene ved å bruke disse medisinene for å opprettholde god astmakontroll oppveier generelt risikoen.

Inhalerte kortikosteroider forårsaker vanligvis ikke alvorlige bivirkninger. Når bivirkninger oppstår, kan de inkludere munn- og halsirritasjon og orale gjærinfeksjoner. Hvis du bruker en doseinhalator, bruk en spacer og skyll munnen med vann etter hver bruk for å redusere mengden medikament som er igjen i munnen.

Leukotrienmodifikatorer

Disse medisinene blokkerer effekten av leukotriener, immunsystemkjemikalier som forårsaker astmasymptomer. Leukotrienmodifikatorer kan bidra til å forhindre symptomer i opptil 24 timer. Eksempler inkluderer:

  • Montelukast (Singulair)
  • Zafirlukast (Accolate)
  • Zileuton (Zyflo)

I sjeldne tilfeller er montelukast knyttet til psykologiske reaksjoner, som agitasjon, aggresjon, hallusinasjoner, depresjon og selvmordstanker. Se helsepersonell med en gang hvis du har noen uvanlige reaksjoner.

Langtidsvirkende beta-agonister (LABA)

Disse bronkodilaterende (brong-koh-DIE-lay-tur) medisinene åpner luftveiene og reduserer hevelsen i minst 12 timer. De brukes på en vanlig tidsplan for å kontrollere moderat til alvorlig astma og for å forhindre nattesymptomer. Selv om de er effektive, har de vært knyttet til alvorlige astmaanfall. Av denne grunn,Utenfortas kun i kombinasjon med et inhalert kortikosteroid.

Den mest brukteUtenforfor astma er:

  • Salmeterol (Serevent)
  • Formoterol

Langtidsvirkende muskarine antagonister (LAMA)

Disse medisinene er også bronkodilatatorer. Hvis enTOkan ikke brukes, aLAMAsammen med et inhalert kortikosteroid kan være et alternativ. ENLAMAkan også legges til enTOog inhalert kortikosteroid hvis bedre kontroll over astmaen er nødvendig.

DeLAMAtiotropium (Spiriva Respimat) kan legges til behandlingsplanen for alvorlig astma.

Kombinasjonsinhalatorer:

Kortikosteroider og langtidsvirkende beta-agonister

Noen kombinasjoner av inhalerte astmamedisiner inneholder både et kortikosteroid og en bronkodilatator:

  • Flutikason og salmeterol (Advair Diskus, AirDuo Digihaler, andre)
  • Budesonid og formoterol (Symbicort)
  • Mometason og formoterol (Dulera)
  • Flutikason og vilanterol (Breo Ellipta)

Hurtiglindrende medisiner

Disse astmamedisinene - noen ganger kalt korttidsvirkende beta-agonister (SABA) - åpner lungene ved å slappe av luftveismusklene. Ofte kalt redningsmedisiner, kan de lette forverrede symptomer eller stoppe et astmaanfall som pågår. De begynner å jobbe i løpet av minutter og er effektive i 4 til 6 timer. De er ikke til daglig bruk.

Noen bruker en inhalator før trening for å forhindre kortpustethet og andre astmasymptomer. Mulige bivirkninger inkluderer nervøsitet og rask hjerterytme (hjertebank).

Hurtiglindrende medisiner inkluderer:

  • Albuterol (ProAir HFA, Ventolin HFA, andre)
  • Levalbuterol (Xopenex HFA)

Hvis symptomene dine er små og sjeldne eller hvis du har anstrengelsesutløst astma, kan du håndtere symptomene dine med en av disse medisinene alene. Imidlertid trenger de fleste med vedvarende astma også et inhalert kortikosteroid eller andre langsiktige kontrollmedisiner.

Hvis du trenger å bruke inhalatoren oftere enn helsepersonell anbefaler, er ikke astmaen din under kontroll - og du kan øke risikoen for et alvorlig astmaanfall. Snakk med leverandøren din om justering av behandlingen.

Ipratropium

Ipratropium (Atrovent HFA) er en korttidsvirkende bronkodilatator som vanligvis er foreskrevet for emfysem eller kronisk bronkitt, men som noen ganger brukes til å behandle astmaanfall. Den kan brukes enten med eller i stedet for enSABA.

En kombinasjon av ipratropium og albuterol (Combivent) kan noen ganger brukes til å behandle astma.

Teofyllin

Du tar denne bronkodilatatoren daglig i pilleform for å behandle mild astma. Teofyllin (Theo-24) slapper av luftveiene og reduserer lungenes respons på irriterende stoffer. Selv om teofyllin ikke brukes mye lenger, kan det være nyttig for astmasymptomer om natten. Du kan trenge regelmessige blodprøver for å sikre at du får riktig dose.

Orale kortikosteroider for alvorlige astmaanfall

Disse medisinene kan tas - vanligvis i en begrenset tid - for å behandle alvorlige astmaanfall. Eksempler inkluderer:

  • Prednison
  • Metylprednisolon

Orale kortikosteroider kan forårsake plagsomme kortsiktige bivirkninger og mer alvorlige bivirkninger hvis de tas over en lengre periode. Langsiktige bivirkninger kan omfatte grå stær, tynning av bein (osteoporose), muskelsvakhet, redusert motstand mot infeksjon, høyt blodtrykk og redusert vekst hos barn.

Medisiner for astma utløst av allergi

Medisiner som fokuserer på å behandle allergiutløsere (allergener) som kan forårsake astma inkluderer:

  • Allergisprøyter.Allergisprøyter (immunterapi) kan være et alternativ hvis du har allergisk astma som ikke kan kontrolleres ved å unngå triggere. Du begynner med hudtester for å finne ut hvilke allergener som utløser astmasymptomene dine. Deretter vil du få en serie injeksjoner som inneholder små doser av disse allergenene.

    Du får vanligvis injeksjoner en gang i uken i noen måneder, og deretter en gang i måneden i 3 til 5 år. I noen tilfeller kan immunterapi gjøres raskere. Over tid bør du miste følsomheten for allergenene.

  • Under-tungen (sublinguale) immunterapitabletter.I stedet for å få sprøyter, tar du små mengder allergen i pilleform som løses opp i munnen. P-piller tas vanligvis daglig. Sublinguale immunterapitabletter fungerer ikke for alle allergener, men kan være nyttige for gress- og ragweed-pollen og støvmidd.
  • Allergimedisiner.Disse inkluderer orale og nesespray-antihistaminer og dekongestanter, samt kortikosteroider og cromolyn-nesesprayer. Allergimedisiner er tilgjengelige i reseptfrie og reseptbelagte form. De kan hjelpe med allergiske symptomer som rennende nese, kløende øyne, tetthet, nysing og bihuletrykk, men er ikke erstatning for astmamedisiner.

    Nesekortikosteroidspray bidrar til å redusere betennelse og er en trygg, langsiktig behandling for de fleste. Fordi det har få, om noen, bivirkninger, er cromolyn trygt å bruke over lange perioder. Avsvampende nesespray bør ikke brukes i mer enn 2 til 3 dager av gangen fordi det kan forverre symptomene ved kontinuerlig bruk (hevelse av tilbakeslag).

Biologi

Din helsepersonell kan anbefale behandling med biologiske legemidler hvis du har alvorlig astma med symptomer som ikke lett håndteres av kontrollmedisiner. Biologiske stoffer reduserer betennelse ved å målrette mot immunsystemets antistoffer eller spesifikke celler. Sammen med andre astmamedisiner hjelper biologiske legemidler personer med mer alvorlige former for astma med å få større symptomkontroll.

Din leverandør vil vanligvis gjøre blodprøver for å bestemme hvilket biologisk legemiddel som vil fungere best for deg. Noen biologiske legemidler gis som et skudd (injeksjon) og noen gis via en vene (intravenøst).

Biologisk for allergisk astma

Omalizumab (Xolair) brukes noen ganger til å behandle astma utløst av luftbårne allergener. Hvis du har allergi, identifiserer immunsystemet ditt et ufarlig luftbårent stoff - som pollen, støvmidd og dander fra kjæledyr - som skadelig. Dette stoffet kalles et allergen.

Immunsystemet ditt er hvordan kroppen din beskytter seg selv, så den produserer immunglobulin E (IgE) antistoffer for å beskytte mot dette allergenet. Disse antistoffene signaliserer immunsystemet ditt til å frigjøre kjemikalier i blodet, og forårsaker en reaksjon som fører til allergi- og astmasymptomer. Omalizumab blokkerer virkningen av disse antistoffene, og reduserer immunsystemets reaksjon.

Omalizumab gis som en injeksjon hver 2. til 4. uke. Det er generelt ikke anbefalt for barn under 12 år. I sjeldne tilfeller har denne medisinen utløst en livstruende allergisk reaksjon (anafylaksi). I tillegg har U.S. Food and Drug Administration (FDA) utstedt en advarsel om en litt økt risiko for hjerte- og hjerneproblemer mens du tar dette stoffet.

Alle som får en injeksjon av dette legemidlet bør overvåkes nøye av helsepersonell i tilfelle en alvorlig reaksjon.

Biologi for eosinofil astma

En nyere klasse av biologiske legemidler er utviklet for å målrette mot spesifikke stoffer produsert av visse immunsystemceller. For noen mennesker bygges visse hvite blodceller, kalt eosinofiler, opp i kroppsvevet. Eosinofiler frigjør stoffer, kalt cytokiner, som forårsaker betennelse. Disse biologiske legemidlene retter seg mot eosinofiler og cytokiner, reduserer antallet i kroppen og reduserer betennelse.

Disse medisinene inkluderer:

  • Benralizumab (Fasenra)
  • Dupilumab (Dupixent)
  • Mepolizumab (Nucala)
  • Reslizumab (Cinqair)

Biologisk for enten eosinofil astma eller allergisk astma

Tezepelumab-ekko (Tezspire) er en nyligFDA-godkjent biologisk for personer med alvorlig astma. Denne medisinen kan brukes til å behandle eosinofil astma eller allergisk astma ved å redusere visse typer cytokiner som forårsaker betennelse.

Få mest mulig ut av astmamedisinene dine

Å spore symptomer og bivirkninger og justere behandlingen basert på endringer er nøkkelen til å holde astmasymptomene under kontroll. Sammen med helsepersonell kan du lage en skriftlig detaljert plan for å ta langsiktige kontrollmedisiner og for å håndtere et astmaanfall. Følg deretter planen din.

Vet når du skal justere medisinene dine, når du skal se leverandøren din og hvordan du gjenkjenner en astmanødsituasjon. Hvis leverandøren din har foreskrevet en toppstrømmåler for å måle hvor godt lungene dine fungerer, bruk den i henhold til planen din. Selv om du føler deg bra, ta medisinene dine som foreskrevet og spor symptomene dine til du snakker med leverandøren din.

Fra Mayo Clinic til innboksen din

Registrer deg gratis og hold deg oppdatert på forskningsfremskritt, helsetips, aktuelle helseemner og ekspertise på å håndtere helse.Klikk her for en forhåndsvisning på e-post.

For å gi deg den mest relevante og nyttige informasjonen, og forstå hvilken informasjon som er nyttig, kan vi kombinere e-post- og nettsidebruksinformasjonen din med annen informasjon vi har om deg. Hvis du er en Mayo Clinic-pasient, kan dette inkludere beskyttet helseinformasjon. Hvis vi kombinerer denne informasjonen med din beskyttede helseinformasjon, vil vi behandle all denne informasjonen som beskyttet helseinformasjon og vil kun bruke eller avsløre denne informasjonen som angitt i vår erklæring om personvernpraksis. Du kan velge bort e-postkommunikasjon når som helst ved å klikke på avmeldingslenken i e-posten.

19. august 2022

  1. Fanta CH. Behandling av intermitterende og mild vedvarende astma hos ungdom og voksne. https://www.uptodate.com/contents/search. Åpnet 12. mai 2022.
  2. Peters S, et al. Behandling av moderat vedvarende astma hos ungdom og voksne. https://www.uptodate.com/contents/search. Åpnet 12. mai 2022.
  3. Astma medisiner. American College of Allergy, Asthma & Immunology. https://acaai.org/astma/treatment/medication/. Åpnet 10. mai 2022.
  4. Legemiddelguide. American Academy of Allergy, Astma & Immunology. https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Drug-Guide. Åpnet 12. mai 2022.
  5. Astmabehandling. American College of Allergy, Asthma & Immunology. https://acaai.org/astma/treatment/. Åpnet 12. mai 2022.
  6. Agache I, et al. Effekt og sikkerhet ved behandling med biologiske midler (benralizumab, dupilumab, mepolizumab, omalizumab og reslizumab) for alvorlig eosinofil astma. En systematisk gjennomgang for EAACI-retningslinjene – anbefalinger om bruk av biologiske stoffer ved alvorlig astma. Allergi. 2020; doi:10.1111/all.14221.
  7. Allergisprøyter (immunterapi). American Academy of Allergy, Astma & Immunology. https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/allergy-shots-(immunoterapi). Åpnet 12. mai 2022.
  8. SLIT-behandling for allergisk rhinitt: Ingenting å nyse om. American Academy of Allergy, Astma & Immunology. https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies/SLIT-Treatment-for-Allergic-Rhinitis-Nothing-to-Sn. Åpnet 12. mai 2022.
  9. Huang J, et al. Nye behandlinger for astma. Immunologi og allergiklinikker i Nord-Amerika. 2021; doi:10.1016/j.iac.2021.07.013.
  10. Cloutier MM, et al. Fokuserte oppdateringer i 2020 av retningslinjer for astmahåndtering: En rapport fra ekspertpanelets arbeidsgruppe for National Asthma Education and Prevention Program Coordinating Committee. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2020; doi:10.1016/j.jaci.2020.10.003.
  11. Spør MayoExpert. Alternativer for farmakoterapi ved astma. Mayo Clinic; 2021.
  12. Saag KG, et al. Store bivirkninger av systemiske glukokortikoider. https://www.uptodate.com/contents/search. Åpnet 13. mai 2022.
  13. FDA medikamentsikkerhetskommunikasjon: FDA godkjenner merkeendringer for astmamedisin Xolair (omalizumab), inkludert å beskrive litt høyere risiko for hjerte- og hjernebivirkninger. U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-drug-safety-communication-fda-approves-label-changes-asthma-drug-xolair-omalizumab-including. Åpnet 13. mai 2022.
  14. Tezspire (forskrivningsinformasjon). AstraZeneca; 2021. https://www.tezspire.com/. Åpnet 13. mai 2021.
  15. Muiser S, et al. Forstå rollen til langtidsvirkende muskarine antagonister i astmabehandling. Annals of Allergy, Astma & Immunology. 2022; doi:10.1016/j.anai.2021.12.020.
  16. FDA krever Boxed Advarsel om alvorlige psykiske bivirkninger for astma og allergimedisin montelukast (Singulair); Anbefaler å begrense bruk for allergisk rhinitt. U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-requires-boxed-warning-about-serious-mental-health-side-effects-asthma-and-allergy-drug. Åpnet 13. mai 2022.
  17. Li JTC (ekspertuttalelse). Mayo Clinic. 29. juni,
  18. Langtidsvirkende muskarine antagonister. Nasjonalt hjerte-, lunge- og blodinstitutt. https://www.nhlbi.nih.gov/resources/long-acting-muscarinic-antagonists-lamas. Åpnet 1. juni 2022.

Se mer i dybden

Se også

  1. Albuterol bivirkninger
  2. Allergier og astma
  3. Allergisprøyter
  4. Aspirinallergi
  5. Astma
  6. Astma og sure oppstøt
  7. Astma anfall
  8. Astma diett
  9. Astmainhalatorer: Hvilken passer for deg?
  10. Astma: Forkjølelse og influensa
  11. Astma: Testing og diagnose
  12. Astmabehandling: 3 trinn
  13. Cervikal cerclage
  14. Churg-Strauss syndrom
  15. COVID-19: Hvem har høyere risiko for alvorlige symptomer?
  16. CT skann
  17. Trening og kronisk sykdom
  18. Anstrengelsesutløst astma
  19. Periodevis fasting
  20. Laser øyekirurgi
  21. Metakolin utfordringstest
  22. Nitrogenoksid test for astma
  23. Yrkesmessig astma
  24. Ozon luftrensere
  25. Prednison risikoer, fordeler
  26. Prednisonabstinens: Hvorfor trappes sakte ned?
  27. Kortpustethet
  28. Spirometri
  29. Symptomkontroll
  30. Video om astmaanfall
  31. Tørr pulver disk inhalator
  32. Tørrpulverrørinhalator
  33. Video: Hvordan bruke en peak flow meter
  34. Enkeltdose tørrpulverinhalator
  35. Ved å bruke en astmainhalator med målt dose og spacer
  36. Dysfunksjon i stemmebåndet
  37. Hva er aspirinforverret luftveissykdom (AERD)?
  38. Piping
  39. Røntgen

.

Astmamedisiner: Kjenn alternativene dine (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 6429

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.