Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (2023)

CoinWeekGamle myntserieravMike Markowitz…..

FOR GREKKERE ogromerne,Storbritanniavar et mystisk land i den nordlige kanten av verden.

Så tidlig som i 2000 f.Krfønikerehandlet med de keltiske stammene avCornwall(den sørvestlige spissen avEngland) for det verdifulle tinn som er nødvendig for å lage bronse.

Ved det tredje århundre fvt, mynter fraMiddelhavetverden begynte å ankomme Storbritannia, kanskje med leiesoldater som kom hjem fra tjeneste på kontinentet. Gullstatereutstedt avbelgiere, imiterer de vidt sirkulerte utgavene avmakedonskkongeFilip II(regjerte 359 – 336 f.Kr., far tilAlexander den store) kom inn i Storbritannia i store mengder i det andre århundre fvt. Gullkvartstaterepå ca. 1,5 gram var den viktigste brøkverdien.

Gamle britiske mynter ble produsert i gull, sølv og kobberlegeringer over en periode på rundt 150 år. Det endte med den romerske erobringen avBritanniaav keiserens legionerClaudiusbegynner i 43 e.Kr.

Gryte

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (1)

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (2)
Noen av de tidligste myntene produsert i Storbritannia (ca. 120 fvt) ble støpt frapotten, en legering av kobber, tinn oglede. De ble laget avSyng for oss[1], stammen som ga sitt navn til fylketKent. Kjent som "Thurrock potter[2]etter plasseringen av en tidlig hamstring, bærer de hodet avApollopå forsiden og en okse på baksiden. De vises ofte med fremtredende støpestikker. De grovt imitere støpt bronse småpenger av den greske handelshavnenMassalia(nåMarseille) på Middelhavskysten avFrankrike.

Atrebater

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (3)

Mange eldgamle britiske mynter tilskrives spesifikke "stammer" på grunnlag av stil og funnsted. Trettisju forskjellige stammer er navngitt i eldgamle kilder, men bare rundt 10 utstedte mynter (Rudd, 9). Noen av disse gruppene hadde nylig migrert overengelsk kanalfraGalliaellerBelgia, og de beholdt nære bånd til sine slektninger på kontinentaltEuropa. Noen av disse «stammene» var i ferd med å utvikle seg til riker. DeAtrebater[3]var en viktig belgisk gruppe som okkuperte det sentraleThamesdal.

belgiere

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (4)

En viktig gruppe tidlige uinnskrevne gullstatere - omtrent 84 forskjellige typer, datert ca. 65-40 f.Kr. - tilskrivesbelgiere, som bodde i områdetHampshirepå sørkysten. «Cheriton Smilertypen er oppkalt etter den fremtredende halvmåneformen på forsiden, som ligner et bredt glis[4].Cheritoner en landsby i Hampshire hvor typeeksemplaret ble funnet. Under det usammenhengendehestpå baksiden er en liten krabbe.

Dobunni

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (5)

Boduoc, (ca. 25 – 5 f.Kr.) hvis navn betyr "av stridskråka" var konge avDobunni, en stamme som beboddeCotswold HillsiGloucestershire. Han er bare kjent for historien fra navnet dristig innskrevet på hans sjeldne gullstatere[5].

Sjøstjerne

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (6)

DeDurotrigesbodde i det sørvestlige England, sentrert iDorset, med kapital klDurnovaria(nåDorchester). De var sjøfolk, med store havner klHengistbury-hodeogPoole. En av deres karakteristiske mynter var "Badbury Starfish", et sølvstykke på omtrent 1 gram, utgitt ca. 58 fvt – 43 e.Kr[6]. Forsiden bærer en femarmet stjerne med grasiøst buede armer på et felt med pellets. Det abstrakte designet på baksiden tolkes som et lyn. Den vanlige sjøstjernen (Asterias rødmer)[7]er hjemmehørende i farvannet rundt Storbritannia.

Corieltauvi

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (7)

DeCorieltauvi(ellerCorieltavi, ellerCoritans) bebodd et bredt område avEast Midlandsstrekker seg fraLincolnshireinn iYorkshire. Deres hovedstad, kjent for romerne somRatae Corieltauvorum, er nå byenLeicester[8]. En stor forsamling på 4835 mynter deres, "Hallaton-skatten[9], ble oppdaget i 2000.

Uinnskrevne sølvenheter datert til ca. 55-45 fvt har en bustete langbeint villsvin og en grasiøs stående hest, begge akkompagnert av fremtredende solsymboler[10].

Whaddon Chase

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (8)

I 1849 ble en brøytemann nær landsbyenWhaddoniBuckinghamshirefant opp en forsamling av gullstatere forskjellig anslått til 450 til 2200 stykker[11]. Disse kjekke myntene, kjent somWhaddon Chase sier, dato til c, 55-50 f.Kr., i løpet av periodenJulius Cæsarsto korte invasjoner av Storbritannia. Et «near Mint State»-eksempel av typen solgt for over $7000 i en nylig London-auksjon[12].

Norfolk Wolf

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (9)

Hester og villsvin er ikke de eneste beistene som finnes på eldgamle britiske mynter.

«Norfolk Wolf” type staters, datert ca. 45 – 40 f.Kr., tilskrivesIcenastamme[1. 3]. På noen eksempler setter en fugl seg på ulvens rygg. Den åpenkjevede ulven, omgitt av pellets, som muligens representerer månen og stjernene, kan stå til høyre eller venstre.

Finneys Thunderbolt

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (10)

En av de mest slående eldgamle britiske myntene er "Finneys Thunderbolt”, en veldig sjelden gullkvartstater avCatuvellauniogtrinovantesoppkalt etter en samler,Ian Finney, hvis eksemplar nå er bosatt iBirmingham museum. På forsiden skiller en dristig sikk-sakk to ringede pellets. På baksiden omgir solen, månen og stjernene en galopperende hest. Typen ble først spilt inn i 1976[14].

Verica

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (11)

Verica, hvis navn betyr noe sånt som "den høye", var en sønn avCommios. En mektig konge, han hersket overQueensog atrebater i 30 år (ca. 10 – 40 e.Kr.) Noen av myntene hans, som gullkvartalstateren[15], er frimodig påskrevet på latin:VERIC COM F(forkorter «Verica Son of Commios»). Bruken av latin, sammen med romersk-inspirert design, gjenspeiler den økende innflytelsen fraRomai årene frem til erobringen av Storbritannia. På baksiden, tittelenREX("Kongen") vises under en hest og en syvspiss stjerne.

Tasciovanos

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (12)

Tasciovanos, hvis navn betyr "dreper av grevlinger", ble konge av Catuvellauni rundt 20 fvt, og regjerte fra byenVerulam[16](nær moderneSt. Albans). Myntnavnet vises somVERpå mange av myntene hans.

Eksemplet som er illustrert er en gullstater fra min egen samling, og har en spesiell betydning for meg, som den første mynten jeg noen gang fikk på en større auksjon ved å by personlig fra gulvet[17]. Forsiden er et forseggjort design av korskranser med skjulte ansikter i kvartalene. Baksiden viser en kriger på hesteryggen som svinger encarnyx(en type keltisk krigstrompet.)

Cunobelin

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (13)
Cunobelin, hvis navn betyr "hund av Belinus" (en keltisk krigsgud), hersket over Catuvellauni og Trinovantes rundt 8 – 41 e.Kr. Han var en sønn av Tasciovanos. Hans omfattende myntverk inkluderer 19 forskjellige gull-, 28 sølv- og 28 bronsetyper. Hans hovedstad og primære myntverk varCamulodinum(i dagColchester), forkortet somCAMVpå mange av myntene hans. Den romerske historikerenSuetoniusbetraktet ham som «kongen av britene». De kjekke gullstaterne hans bærer en kornstilk på forsiden, og en oppveksthest på baksiden, med navnet forkortet somCVNO.

Cunobelin regnes som den primære modellen forShakespeares Cymbeline.

Caratacus

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (14)

CaratacusellerCaractacus, hvis navn betyr "den elskede", var en sønn av Cunobelin, født omkring år 10 e.Kr. Caratacus erobret territoriet styrt av Verica, som flyktet til Roma og appellerte om hjelp til keiseren Claudius. Claudius brukte dette for å rettferdiggjøre sin invasjon av Storbritannia i 43 e.Kr.

Mynten til Caratacus består av "enheter" av sølv på omtrent 1,3 gram (muligens basert på den romerskequinary, som var en halvdenar) og bittesmå sølv "minimaler" som sannsynligvis var en fjerdedel av en enhet. Noen skildrer en ørn[18], andre bærer et bilde av den bevingede hestenPegasus. Herskerens navn er konsekvent forkortet til CARA.

Caratacus utkjempet en geriljakrig mot de romerske legionene, men ble til slutt forrådt og tatt til fange. Sendt til Roma i lenker gjorde den britiske høvdingen et så godt inntrykk på senatet at livet hans ble spart. Han døde i Roma rundt 50 e.Kr.

Den romerske historikerenDio Cassius(levde ca. 155-235 e.Kr.) registrerer denne historien:

Caratacus, en barbarhøvding som ble tatt til fange og brakt til Roma og senere benådet av Claudius, vandret rundt i byen etter frigjøringen; og etter å ha sett dens prakt og dens størrelse utbrøt han:"Og kan du da, som har fått slike eiendeler og så mange av dem, begjære våre fattige telt?"[19]

Icena

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (15)

Iceni okkuperte området tilNorfolk, med kapital klSalg Icenorum[20]. De var romerske allierte under erobringen av Storbritannia av Claudius, og forble nominelt uavhengige under deres kongePrasutagus, som døde i 60 e.Kr. Enken hansBoudicca[21]ledet et dødsdømt opprør mot Roma som ble knust i 61, og ble en legendarisk britisk nasjonalheltinne. Sølvenheter som bærer hodet til en pigghåret gud og en galopperende hest[22]er tvilsomt tilskrevet Boudiccas korte regjeringstid.

Samler eldgamle briter

En jevn strøm av nyoppdagede eldgamle britiske mynter fortsetter å dukke opp fra Englands jord takket være et aktivt fellesskap av metalldetektorhobbyister og fornuftige antikvitetslover[23]. Standardreferansen for denne mynten, vanligvis sitert i auksjonskatalogoppføringer, erVan Arsdell(2017), som også finnes i en praktisk og velorganisertnettversjon. Den årligeMynter fra Storbritannia og Storbritanniagir en nyttig guide til priser.Gamle britiske mynter(2010), avChris Rudd, er en verdifull håndbok for samlere.

* * *

Notater

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Cantiaci

[2]Vauctions 325, 30. juni 2017, Lot 4. Realisert $120 USD (estimat $200).

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Atrebates

[4]CNG Mail Bud Sale 66, 19. mai 2004, Lott 9. Realiserte $1100 USD (estimat $750).

[5]Spink Auction 15049, 2. desember 2015, Lot 217. Realiserte £3 800 (ca. $5 678 USD).

[6]Roma Numismatics, E-salg 36, 27. mai 2017, Lot 10. Realiserte £300 (ca. $384 USD; anslag £200).

[7] https://www.wildlifetrusts.org/wildlife-explorer/marine/starfish-and-sea-urchins/common-starfish

[8] https://en.wikipedia.org/wiki/Corieltauvi

[9] https://en.wikipedia.org/wiki/Hallaton_Treasure

[10]Roma Numismatics E-salg 35, 3. mai 2017, Lot 3. Realiserte £220 (ca. $284 USD; anslag £200).

[11] https://coinsweekly.com/buckingham-gold-hoard/

[12]Roma Numismatics Auction XX, 29. oktober 2020, Lot 1. Realiserte £5 500 (omtrent $7 098 USD; anslag £3 250).

[1. 3]Hess-Divo Auksjon 338, 3. desember 2019, Lott 1065. Realisert CHF 2400 (ca. $2433 USD; anslag CHF 1000).

[14]Goldberg Auction 65, 6. september 2011, Lot 4007. Realiserte $2300 USD (estimat $2500-$3500).

[15]Nomos Auksjon 19, 17. november 2019, Lott 3. Realisert CHF 1500 (ca. USD 1518 USD; anslag CHF 650).

[16] https://en.wikipedia.org/wiki/Verlamion

[17]CNG Triton XXIII, 16. januar 2020, Lott 1266. Realiserte $1500 USD (estimat $2000).

[18]Spink Auction 15049, 2. desember 2015, Lot 209. Realiserte £850 (ca. $1270 USD; anslag £500-£700).

[19] https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Cassius_Dio/61*.html#33.3c

[20] https://en.wikipedia.org/wiki/Venta_Icenorum

[21] https://en.wikipedia.org/wiki/Boudica

[22]Roma Numismatic E-sale 19, 1. august 2015, Lot 3. Realiserte £210 (ca. $328 USD; anslag £100).

[23] https://finds.org.uk/treasure

Referanser

Laing, Lloyd R.Mynter og arkeologi. London (1969)

Nash, Daphne.Mynt i den keltiske verden. London (1987)

Farlig, Borja. "Keltenes kall",National Geographic historie7 (mars/april 2021)

Rudd, Chris.Gamle britiske mynter. Aylsham, Storbritannia (2010)

Skingley, Philip (redaktør).Mynter fra England og Storbritannia. London (2011)

Van Arsdell, R.D.Celtic Coinage of Britain, 3. utgave. London (2017)

* * *

Den eldgamle keltiske mynten i Storbritannia (16)Mike Markowitzer medlem avAncient Numismatic Society of Washington. Han har vært en seriøs samler av gamle mynter siden 1993. Han er krigsspilldesigner, historiker og forsvarsanalytiker. Han har grader i historie fraUniversity of Rochester,New Yorkog sosial økologi fraUniversity of California,Irvine. Han er født i New York City og bor iFairfax,Virginia.

Få din kopi av Whitman's 100 største eldgamle mynter, andre utgave fra CoinWeek Supplies for 25 % rabatt

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated: 05/09/2023

Views: 6049

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.