Den kinesiske postpartum-dietten (2024)

I kinesisk tradisjon består kostholdet etter fødselen av mat som nybakte mødre kan spise for å fylle opp kroppen, øke sirkulasjonen og stimulere melkeproduksjonen.

Vi snakker ikke om å "sprette tilbake" for å gå ned i vekt etter fødsel! Dette handler om å sørge for at en mors kropp kommer seg etter den svært krevende 9+ måneders reisen den nettopp gikk på!

Vi har fått mange forespørsler gjennom årene om kinesiske oppskrifter etter fødsel, så i dette innlegget vil vi gå gjennom noen tradisjonelle kinesiske kostholdsretningslinjer for nybakte mødre, samt relevante oppskrifter!

Viktig ansvarsfraskrivelse: Innholdet i denne artikkelen er kun ment for informasjons- og utdanningsformål og skal ikke misforstås som medisinsk råd. Vi er ikke leger. Det er mange skikker og tradisjoner rundt fødsel og nye foreldreskap, og dette innlegget beskriver ganske enkelt kinesisk kulturell praksis og tradisjoner. Rådfør deg alltid med legen din for å forstå hva som er trygt for deg. Her bruker vi også begreper som "mor" og "mor", men dette innlegget er ment å inkludere enhver fødende forelder.

Etterfylle kroppen

Etter fødselen av en ny baby, fokuserer de fleste oppmerksomheten på ... den nye babyen. Og hvem kan klandre dem? Det er så mye ubeskrivelig spenning og glede rundt dette nye familiemedlemmet!

Likevel bør vi ikke miste av syne å ta vare på den nybakte moren. Nybakte mødre bruker mye av kreftene sine under fødselen – alt etter et langt og prøvende svangerskap. På toppen av det går den fødende kroppen gjennom store hormonforandringer under graviditet og etter fødsel.

I følge tradisjonell kinesisk medisin blir kroppens balanse mellom kulde og varme (henholdsvis yin og yang) kastet av alt dette. Vanligvis vil den fødende kroppen ende opp med mangel på varme, noe som resulterer i indre kulde (yin), da det er blødninger og annet væsketap i tillegg til den generelle anstrengelsen og belastningen. Et balansert kosthold etter fødsel hjelper til med å gjenopprette den indre varmen i kroppen.

Min erfaring

Sarah var en keisersnittsfødsel. Jeg husker ikke så mye av det, bortsett fra at det var mye smerte. Jeg husker at jeg ble forvirret da sykepleierne ba meg komme meg ut av sengen og sitte i en stol 7 timer etter keisersnittet. Kaitlin var en vanlig fødsel, men jeg husker at jeg ikke klarte å slutte å riste av frysninger etterpå!

Etter at jeg fødte Sarah, kom Bill til sykehuset bevæpnet med en hel dampet fisk, fordi jeg hadde det mest intense suget. (Lite rart at jeg ikke tålte sjømat når jeg var gravid med Sarah, og hun hatet sjømat da hun vokste opp. Så snart hun forlot kroppen min, var jeg tilbake til å ha lyst på fisk!) Jeg spiste nesten hele greia.

Bills mor kokte også en stor mengdeingefær og svart eddik svineknokerfor å fylle på helsen min, men jeg tålte ikke smaken! Bills tante tok dem gjerne fra hendene mine. Selv om hun ikke var gravid, elsker hun smaken!

Kosthold og omsorg etter fødsel under den kinesiske 30-dagers innesperring etter fødsel

Hvis du ikke har lest mitt forrige innlegg om praktisering avKinesisk innesperring etter fødsel, det er i utgangspunktet en tid da en nybakt mor kan hvile og komme seg med den nye babyen. Denne omsorgen etter fødsel er en viktig del av kinesisk kultur.

Mesteparten av kunnskapen om disse praksisene overføres verbalt fra generasjon til generasjon. Noen regioner og familier har mer intens praksis enn andre. Ofte kommer mor og/eller svigermor for å hjelpe til med å ta vare på den nye babyen og lage mat til den nybakte moren, med hjelp fra den andre nye forelderen og flere familiemedlemmer. Det er en heltidsjobb som varer i 30 dager.

Velstående familier ansetter fagfolk – erfarne fengselssykepleiere eller barnepiker kjent som yuè sǎo (月嫂). Denne personen er kanskje ikke en sertifisert sykepleier, men hun har erfaring med å ta vare på nyfødte babyer og nybakte mødre, matlaging/kosthold, ammingsrådgivning og mer. Det er en stor utgift, selv om mange av familiene som har råd anser det som en nødvendighet.

Med eller uten en yuè sǎo (月嫂), er det best at vi lærer det grunnleggende selv. Talsmenn for tradisjonell kinesisk medisin sier at i postpartumperioden er det avgjørende å fylle på blod til en ny mors kropp og dyrke indre varme. Det er flere måter å gjøre dette på, som jeg snakket om i mitt forrige innlegg, men en av de beste måtene å gjøre dette på er med mat!

Beste praksis for kinesisk postpartum diett

Mange gravide har mye cravings under svangerskapet. Å opprettholde et balansert, sunt kosthold under svangerskapet er nøkkelen, men per TCM er hva du spiser etter fødselen like viktig!

Det er viktig å spise godt og spise ferske råvarer av høy kvalitet du kan klare. Det er viktig å få i seg nok kalorier med næringsrik mat, men også for å gjøre fordøyelsen lettere med hyppigere, mindre måltider servert ved optimal temperatur.

Når det gjelder hvilken mat du skal spise, har vi satt sammen noen generelle veiledninger. Til å begynne med, hvis du bare tar bort to ting fra dette innlegget, ville det være disse:1) ingen kald matog2) ingen rå mat! La oss dykke ned i noen mer detaljer nå:

1. Ingen kald mat

Kald og kjølt mat som kalde drikker og is er forbudt! Det høres dramatisk ut, men dette er et av de mest kjente prinsippene for den kinesiske postpartum-dietten. Det er ikke på grunn av kaloriinnholdet, men ganske enkelt fordi de serveres kalde eller enda verre - is.

Selv romtemperatur vann og væsker bør unngås. Alle drinker og supper bør kokes før servering, og inntas varme eller varme før de blir lunkne. Det antas at alt som er kaldt vil forhindre påfyll av indre varme og forverre kroppens allerede sårbare tilstand.

2. Ingen rå mat

Frukt og grønnsaker er svært nødvendige for å holde kroppen din regelmessig. Imidlertid er rå mat vanskeligere for fordøyelsessystemet når kroppen din allerede gjør mye for å reparere. Unngå å spise rå grønnsaker som salater, crudité eller smoothies. Alle grønnsaker bør kokes før inntak.

Mens rå grønnsaker kan være sunt for oss under normale tider, er dette ikke normale tider! Noen frukter kan være unntaket, men mange av dem har kjølende egenskaper (se neste tips!). Frukt kokes ofte ned eller lages til te før inntak. Ta dem i det minste ut av kjøleskapet og la dem komme opp i romtemperatur før du spiser for å unngå å innta kald mat/drikke.

3. Unngå å «kjøle» mat

Jeg har allerede snakket om å unngå kald mat (dvs. temperaturkald). Men du bør også unngå mat med kjølende egenskaper. I tradisjonell kinesisk medisin antas det at hver mat har en varmende, avkjølende eller nøytral konstitusjon.

Unngå mat med en avkjølende natur, som bitter melon, reddik, tomater, neper, agurk, krabbe og muslinger. Det samme gjelder frukt som vannmelon, pære, og til og med noen belgfrukter som mungbønner, som er for avkjølende i fengselsperioden. Unntak fra denne regelen kan eksistere hvis retten også inneholder en balanserende "varmende" ingrediens, som ingefær.

Varmende matvarer inkluderer ingefær, adzukibønner, kanel, havre, quinoa, sesamfrø, valnøtter, persille, søtpotet, grønnkål, løk, hvitløk (alt i allium-familien) og dadler.

Noen matvarer anses som nøytrale, inkludert ris, mais, bokhvete, linser, erter, gulrøtter, rødbeter, kålrabi, shiitake-sopp og poteter. Det finnes ressurser der ute med mer informasjon om egenskapene til forskjellige matvarer – for eksempelHealing med Whole Foodsav Paul Pitchford er veldig omfattende (rettferdig advarsel: det er en enorm og komplisert bok!).

4. Unngå stekt, krydret, salt og sukkerholdig mat

Disse matvarene er mer belastende for kroppen og er ikke ideelle for å dyrke en balanse mellom yin og yang. Bedre valg er lett fordøyelige alternativer som suppe, congee og nudler. Dette betyr ikke at du ikke kan ha NOE som faller inn i denne kategorien. Bare vær oppmerksom og bruk med større måte enn du vanligvis ville gjort.

5. Velg lettfordøyelige proteiner og korn

Velg lettfordøyelige proteiner som fisk, egg og kylling, spesielt i begynnelsen av fødselen din, siden kroppen din akkurat begynner å komme seg. Vanskelig fordøyelig mat legger en unødvendig belastning på kroppen din. Nå er det på tide å unngå mat du kan være følsom for (laktose osv.) som kan forårsake fordøyelsesbesvær. En bolle med kokt flerkornsgrøt eller havregryn, congee og nudler er gode alternativer. (Tro det eller ei, nudler er lettere å fordøye enn ris, spesielt klebrig klebrig ris!)

6. Unngå alkohol

Unødvendig å si, unngå alkohol. Ikke bare er det dårlig for restitusjonen (det kan øke betennelsen), det påvirker også morsmelken og i sin tur babyen. Dette er akseptert visdom i både vestlig og østlig medisin. (Mer veiledning om drikking/amming fraMayo Clinic).

Et unntak fra denne regelen er bruken av risvin i matlaging, som fremmer varme i kroppen ifølge TCM-utøvere. Prosessen med å koke vinen i en suppe eller lage mat med den i en røre koker bort mye av det faktiske alkoholinnholdet.

Hvis du vil være ekstra trygg, vent 2 timer etter å ha spist en rett med kokt vin i før du ammer eller pumper. Eller hvis du heller vil unngå alkohol helt, kan du gjøre det.

7. Unngå TCM "supermat" med mindre under tilsyn av en TCM-lege

Heldigvis er de fleste positive matvarer etter fødsel jevnlig og allment tilgjengelig! Når det er sagt, er du kanskje kjent med TCM-ingredienser som ginseng, gingko og cordyceps. Unngå å ta disse med mindre du jobber med en TCM-lege eller erfaren sykepleier.

8. Prøv visse supper for å øke melkeproduksjonen

Supper som ji yu tofu suppe (鲫鱼豆腐汤) og mu gua ji yu suppe (鲫鱼木瓜汤) bør tas etter behov. Anekdotisk har jeg funnet ut at de er supereffektive for å øke melkeproduksjonen. Men unngå å konsumere dem for tidlig etter fødsel, siden din naturlige melkestrøm bør hjelpes med av babyen din. Å produsere for mye melk for fort kan være veldig smertefullt!

9. Bruk mye ingefær, kinesiske røde dadler (jujube) og gojibær.

Dette er klassiske varmende ingredienser. De er flotte ikke bare for postpartum kontekst, men også for kvinner når de har menstruasjon.

10. Velg grønt med høyt kalsium som spinat og brokkoli.

Etter fødselen er kroppen tømt for viktige vitaminer og mineraler, inkludert kalsium. Kvinner fortsetter å miste kalsium under amming, ettersom babyen trenger kalsium for å vokse. Spis mat som er rik på kalsium! Mens vi vanligvis tenker på berikede meieriprodukter som rike på kalsium, kan de virke avkjølende og påvirke fordøyelsen. Velg bladgrønt med høyt kalsium!

11. Spis mer sunn kompleks stivelse som svart ris, squash og yams.

Disse stivelsene er rikere på næringsstoffer enn raffinert stivelse som hvit ris og hvite poteter. De er også høyere i fiber, noe som kan hjelpe med fordøyelsen.

12. Spis mer nøtter og frø som valnøtter og svarte sesamfrø.

Nøtter og frø er rike på vitaminer, mineraler, sunt fett og protein. Spesielt svarte sesamfrø og valnøtter har varmende egenskaper! Prøv svarte sesamfrø drysset på toppen av risen din.

13. Unngå grønn te – prøv urtete. Bruk varmende krydder som kanel og appelsinskall.

Det er mange urteteingredienser for mødre etter fødselen, inkludert bringebærblad, røde dadler, gojibær, ingefær, tørkede longans og mer. Kanel og tørket appelsinskall er også varmende ingredienser!

Kinesiske oppskrifter etter fødsel

Når du tar hensyn til veiledningen her for mat som er god å spise, har vi et bredt utvalg av oppskrifter som kan anses som ideelle for postpartum-dietten. Når det er sagt, her er noen av de mer spesifikke oppskriftene som dukker opp for meg:

Frukt og grønnsaker

Kinesisk ingefærte med røde dadler
Vegansk detox-suppe!
Enkel kinesisk Yu Choy Sum
Hvitløk Baby Bok Choy Rør Fry
Kinesisk brokkoli stek

Kylling og egg

Taiwanesisk Sesamolje Kyllingsuppe (Taiwan Sesamolje Kyllingsuppe)
Kinesisk kyllingsoppsuppe
Kantonesisk kyllingføttersuppe
Stek kylling med snøerter
Svart kyllingsuppe
Eggdråpesuppe
Dampet egg
Dampet egg med sprøtt svinekjøtt
Kinesisk tomat egg rørt

Fisk

20-minutters Fish Congee
Enkel fisketofu suppe
Dampet hel fisk, kinesisk stil
Melkeaktig fiskesuppe med tofu (tofu-suppe med karpe)
Sprø kålløk ingefær laks

Svinekjøtt

Kantonesiske svineknoke med ingefær og eddik
Shanghai hjemme-stil nudelsuppe
Braisert svinetrotter med soyabønner

Korn, bønner og frø

Søt rød bønnesuppe
30-minutters Multigrain Congee
Tang Yuan (søte risboller med svart sesamfyll)
Søt gjæret ris (Jiu Niang, Jiu Niang)
Den kinesiske postpartum-dietten (2024)

FAQs

What is the 5 5 5 rule for postpartum? ›

Prepare for the 5-5-5 rule: 5 days in the bed, 5 days on the bed, 5 days near the bed. This gives you a solid two weeks of focused intentional rest. It also helps to get your priorities in order when it comes to those eager visitors. They will get to see the baby, but they don't get to make the rules.

How much weight should I have lost 3 weeks postpartum? ›

You should expect to lose about 1.5 pounds per week on average in the first weeks after giving birth, but there are different reasons for the loss each week. Before we dive in, we wanted to note that we can help you find a postpartum nutritionist that can help you lose a safe amount of weight after giving birth.

Why am I not losing weight postpartum? ›

Sometimes, postpartum weight can be incredibly stubborn. If it's harder to lose baby weight than you expected, there may be several reasons for this, including sleep issues, breastfeeding, and hormone imbalances.

How can I lose weight fast after having a baby? ›

5 keys to safely losing weight after having a baby
  1. Set realistic weight-loss goals. Setting yourself up for postpartum weight-loss success starts by knowing how long it usually takes. ...
  2. Eat well-balanced meals. ...
  3. Portion control. ...
  4. Make time for exercise — but ease into it. ...
  5. Don't forget about self-care.
Aug 4, 2022

What is the 40 day rule after birth? ›

Although the length of the postpartum period varies cross-culturally, the notion of a 40-day postpartum is common in many non-Western cultures. In almost all non-Western societies, 40 days after birth is seen as necessary for recuperation.

What is the 40 day postpartum rule? ›

Over the years, the idea of purification evolved into the belief that the first 40 days after birth should be a sacred time for postpartum recovery. The families who honor la cuarentena believe that after a birth a woman's body is "open" and therefore vulnerable to illness.

How long does it take to lose 20 pounds postpartum? ›

It will take several months to shift the fat you gained during pregnancy. It might take about 6 to 12 months to get close to your pre-pregnancy weight. Losing one to two pounds a week is what experts recommend as healthy for most women.

Is it normal to lose 20 pounds a week postpartum? ›

So all in all, it's not uncommon to lose up to 20 pounds in the first few weeks postpartum. Of course, every woman is different and some may find they lose weight faster while others may take longer. It also depends on how much weight you gained during pregnancy.

What causes rapid weight loss after pregnancy? ›

Often, excess or rapid postpartum weight loss is due to lifestyle issues and the pressures of new parenthood (like being too tired to eat), other times there may be a health concern that needs treatment. Either way, help is out there. So, if you're worried about losing too much weight, contact your doctor.

How long does postpartum weight retention last? ›

Studies have shown that excessive postpartum weight retention is common one to two years postpartum [5, 6].

Why am I gaining weight so fast after having a baby? ›

Postpartum Weight Gain: Thyroid, Stress, or Sleepless Nights

Women who are sleepless gain weight. A study found that women who were sleeping less than five hours a night, six months postpartum were three times more likely to have kept their baby weight and maybe even gained more.

When did you lose the most weight postpartum? ›

Most women lose half of their baby weight by 6 weeks after childbirth (postpartum). The rest most often comes off over the next several months.

Does pumping help you lose weight? ›

Exclusive breast pumping can also be an option if you're unable to breastfeed but want breast milk to be a part of your parenting plan. You may lose some of the weight gained during pregnancy while exclusively pumping. Pumping mothers can burn up to 500 extra calories per day.

How can I reduce my tummy after pregnancy without exercise? ›

4. Fresh Fruits and Salads. Junk and oily foods do no good but increase belly fat. So, eating more fruits and veggies will not only help your body recover post-delivery but is also a healthy way of keeping yourself fit and fine for a longer time.

Can we reduce postpartum belly fat? ›

When it comes to belly-flattening exercise, plank tops the list. Plank is one of the best calorie-burning exercises as it engages multiple muscles at a time. It strengthens your body and burns fat around the abdominal area. You can also do various plank variations like straight arm plank, side plank and one arm plank.

What are 5 needs that a mother has during the postnatal period? ›

All new mothers need a baseline of support – sleep, healthy food, time to herself – and then there might be reasons for extra care and attention. Preeclampsia, gestational diabetes, heavy bleeding, and cesarean birth are just some of the factors that put women at higher risk for postpartum complications.

What are the 5 pillars of postpartum care? ›

There are 5 pillars; mindset, reflection, recovery, movement and nutrition. These pillars encompass your emotional and physical wellbeing and provide the support you need in the postpartum period.

What is the 6 week rule after giving birth? ›

Many health care providers recommend waiting 4 to 6 weeks after giving birth to give your body time to heal before you have sex. When you're ready for sex, be careful – you can get pregnant even before your period starts. This is because you may ovulate (release an egg) before you get your period again.

How do you know if you are overdoing it postpartum? ›

If your postnatal bleeding (lochia) gets heavier or changes colour (becomes pink or red) after activity, you could be overdoing it.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 6437

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.