Diabetes og intermitterende faste (2023)

Periodevis fasting(IF) er en type spiseplan som innebærer å begrense tidsperioden du spiser. Det er mange forskjellige måter å gjøre det på.

Noen IF-dietter begrenser spisingen på et bestemt tidspunkt på dagen. Andre begrenser antall kalorier i løpet av en fasteperiode. Og noen mennesker roterer mellom vanlige dager og fastedager.

Denne artikkelen utforsker vitenskapen bak disse spiseplanene, spesielt effektene de kan ha på personer med diabetes.

Diabetes og intermitterende faste (1)

Historie om diabetes og intermitterende faste

Fasting har eksistert lenge. Det har vært en historisk del av noen åndelige tradisjoner som strekker seg århundrer tilbake. Nylig har IF blitt brukt som en del av et sunt kosthold for vekttap, som en "avrusende" strategi og mer.

Det har vært en del debatt om hvorvidt faste er sunt for de meddiabetes. En økende mengde bevis tyder på at noen IF-dietter kan være til nytte for personer med diabetes. Forskere bemerker detnåren person faster kan være like viktig som dietten i seg selv.

Glukosemetabolisme

For å forstå fordelene med periodisk faste og diabetes, er det greit å vite litt om hvordan kroppen din behandler glukose og insulin.

Insulin er et hormon som gjør at glukose (sukker) kan komme inn i muskel-, fett- og leverceller, hvor det brukes til energi. Normalt, når blodsukkeret stiger, frigjør bukspyttkjertelen insulin. Insulinet senker blodsukkeret ved å "låse opp" celler slik at de tar opp sukker fra blodbanen. Det er slik kroppen din holder blodsukkeret på et sunt nivå.

2:01

Klikk på Spill for å lære om diabetes og intermitterende faste

Denne videoen har blitt medisinsk vurdert avSuzanne Fisher, RD, LDN

Insulinresistens

Noen ganger reagerer ikke muskel-, fett- og leverceller normalt på insulin. Glukose bygges opp i blodet fordi det ikke kommer inn i cellene. Dette kallesinsulinresistens. Cellene motstår effekten av insulin.

Bukspyttkjertelen reagerer ved å lage mer insulin. Det ekstra insulinet kan holde blodsukkernivået i et sunt område – inntil bukspyttkjertelen ikke lenger kan lage nok insulin til å overvinne insulinresistensen til cellene.

Prediabetes

Prediabetes betyr at blodsukkernivået ditt er høyere enn normalt, men ikke høyt nok til å kvalifisere som diabetes. Du kan ha prediabetes hvis du har insulinresistens. Prediabetes kan også skje hvis bukspyttkjertelen din ikke lager nok insulin til å holde blodsukkeret innenfor normalområdet.

Over tid utvikler prediabetes ofte seg tilType 2 diabetes.

Hvordan intermitterende faste fungerer

Det primære målet med periodisk faste for vekttap er å få insulinnivået lavt nok slik at kroppen din forbrenner lagret fett for energi i stedet for sukker.

Slik fungerer det: Når kroppen din bryter ned maten du spiser, ender den opp som molekyler i blodet. Et slikt molekyl er glukose. Det kommer fra nedbrytning av karbohydrater.

Kroppen din lager insulin slik at cellene dine kan lagre og bruke den glukosen. Hvis du har mer blodsukker enn kroppen din kan bruke, blir det lagret som fett for fremtidig bruk.

Når du ikke spiser måltider eller snacks, synker insulinnivået. Når insulinnivået er lavt, frigjør fettcellene noe av det lagrede fettet slik at det kan brukes til energi. Det resulterer i vekttap.

Fordeler med periodisk fasting

Noen få små studier har vist at periodisk faste kan ha helsemessige fordeler for personer med diabetes.

Fordelene inkluderer:

 • Vekttap
 • Senke insulinbehovet

En langtidsstudie publisert iNew England Journal of Medicineviste at faste kan:

 • Redusere betennelse
 • Lavere insulinnivåer
 • Forbedre et bredt spekter av sykdommer som astma, leddgikt og mer
 • Detox kroppen
 • Hjelp kroppen å kvitte seg med skadede celler, noe som kan redusere risikoen for kreft

Andre rapporterte fordeler med faste inkluderer:

 • Lavere triglyserider ogLDL ("dårlig") kolesterolnivåer
 • Senk blodtrykket

En studie fra 2019 publisert i tidsskriftetNæringsstofferfant at flere studier må gjøres for fullt ut å forklare de langsiktige fordelene med faste for mennesker. Det inkluderer muligheten for at fasting kan redusere risikoen for hjertesykdom.

Bivirkninger

Fasting har noen ulemper.

Bivirkninger av IF-dietter kan omfatte:

 • Dårlig ånde (som ofte skyldes lavkarbodietter)
 • Problemer med å konsentrere seg
 • Overdreven sult
 • Irritabilitet
 • Søvnløshet
 • Hodepine
 • Dehydrering
 • Søvnighet på dagtid
 • Lavt energinivå som kan påvirke din evne til å trene, noe som er viktig for personer med diabetes
 • En mye høyere risiko for lavt blodsukker (hypoglykemi)
 • høyt blodsukker (hyperglykemi) som kan skje hvis leveren reagerer på faste ved å frigjøre lagret glukose

Mer forskning er nødvendig for å forstå hvor vanlige og hvor alvorlige disse bivirkningene kan være.

Noen bivirkninger, somhyperglykemieller hypoglykemi, kan være farlig for personer med diabetes. Snakk med helsepersonell før du starter noen form for IF-diett.

Typer IF-dietter for diabetes

Flere IF-dietter har vist seg trygge og effektive for personer med diabetes. Her er en titt på forskningen.

5:2-dietten

Den populære 5:2-dietten ble introdusert i Dr. Jason Fungs bestselgende bok "The Obesity Code" i 2016.Det innebærer å spise en anbefalt mengde kalorier fem dager i uken, med toikke påfølgendedager med å spise en diett med redusert kaloriinntak. På fastedager slutter du ikke å spise helt. Du kutter bare antall kalorier.

Hvis du har diabetes og ønsker å prøve 5:2-dietten, snakk med helsepersonell eller diabetesteam. De vil hjelpe deg med å sette et målkaloriinntak for fastende og ikke-fastende dager.

Studier av 5:2-dietten

Studier har vist at 5:2-dietten kan redusere insulinresistens. Det kan også hjelpe med vekttap hos personer med type 2 diabetes eller prediabetes.

Den første langtidsstudien av 5:2-dietten ble publisert i 2018 avJournal of American Medical Association (JAMA).Den fant at fasting kan være effektivt for de med diabetes som har problemer med å holde seg til en langsiktig, daglig diett.

Studien sporet 137 personer med type 2 diabetes:

 • Halvparten av dem fulgte 5:2-dietten. De fastet i to ikke påfølgende dager per uke, og tok inn 500 til 600 kalorier på fastedagene. De spiste normalt de andre fem dagene.
 • Den andre halvparten spiste en daglig begrenset diett på 1200 til 1500 kalorier per dag.

Studien fant at de som fulgte 5:2-dietten hadde like stor sannsynlighet for å kontrollere blodsukkernivået som de på den daglige dietten med begrenset kalori. Forskere sa at 5:2-dietten "kan være bedre enn kontinuerlig energibegrensning for vektreduksjon."

Sikkerhet ved 5:2-dietten

Noen eksperter stiller spørsmål ved sikkerheten til 5:2-dietten for personer med diabetes. Men en langsiktig studie publisert i 2018 rapporterte at "faste er trygt for de med diettkontrollert type 2-diabetes."

Studieforfatterne konkluderte med at de som tar insulin ellerorale diabetesmedisinerslik som glyburid eller metformin trenger svært nøye overvåking. De må kanskje justere dosene sine. Dette er fordi fasting kan forårsake hypoglykemi hvis du tar medisiner som senker blodsukkeret.

(800) 332-1088

Denne studien fant 5:2-dietten trygt for de med diabetes. Likevel er det viktig å snakke med helsepersonell før du faster eller starter en annen type diett.

Tidlig tidsbegrenset fôringsdiett (eTRF)

Med en tidlig tidsbegrenset fôring (eTRF) diett tilpasser du alle måltidene dine til en bestemt tidsperiode hver dag.

eTRF-diettplanen kan være en åtte-timers, 10-timers eller til og med en seks-timers plan. På åtte-timers planen, hvis du begynner å spise klokken 07.00, vil siste måltid eller mellommåltid for dagen være klokken 15.00 Et eksempel på en 12-timers tidlig tidsbegrenset fôringsplan kan være når du spiser dagens første måltid kl. 07.00 og siste måltid eller mellommåltid senest kl. 19.00.

Hvordan eTRF-dietten fungerer

eTRF-dietten kan fungere med dindøgnrytme. Døgnrytme refererer til kroppens indre klokke, som styrer tidspunktet for søvn, oppvåkning og metabolisme. Det er derfor noen tror at dietten kan hjelpe til med vekttap.

Hvis du slutter å spise tidligere på kvelden, vil du forlenge overnattingsfasten. I følge en studie publisert iNew England Journal of Medicine, utløser faste noen viktige cellefunksjoner, som å senke blodsukkeret og øke stoffskiftet.

Fordeler med eTRF

Fordelene med eTRF-dietten inkluderer:

 • Mindre appetitt
 • Vekttap
 • Mer fetttap via oksidasjon (forbrenning av fett)
 • Senk blodtrykket

Studie på eTRF Diet for Diabetes

I en studie fra 2018 ble åtte-timers eTRF-dietten sammenlignet med 12-timers diett. Studien fant at åttetimersgruppen hadde dramatisk lavere insulinnivåer enn 12-timersgruppen. Begge gruppene beholdt vekten. Og begge gruppene senket insulin og blodtrykk.

Alt du trenger å vite om OMAD-dietten

Tips for periodisk faste når du har diabetes

Diabetes UK anbefaler at du følger disse tipsene hvis du har diabetes og planlegger å starte en IF-diett:

 • Rådfør deg med diabetesteamet ditt om dietten er et godt valg for deg. Følg rådene deres om eventuelle endringer i medisineringsplanen din. Du vil være sikker på å holde et sunt blodsukkernivå.
 • Oppretthold et balansert kosthold under fastende og ikke-fastende perioder. Inkluder mat fra alle matvaregruppene. Ikke overspis under de ikke-fastende periodene.
 • Rett før du faster, spis mat som absorberes langsommere. Det inkluderer de som er lavere påglykemisk indeksskala. De er ofte høye i fiber og fordøyes sakte.
 • Pass på å spise mat som metter deg og hold blodsukkeret jevnt under fasten. Eksempler er frukt, grønnsaker og friske salater.
 • Når du bryter fasten, begrense mengden fet eller sukkerholdig mat du spiser. Prøv å grille eller bake i stedet for å steke.
 • Drikk mye væske under fasten for å unngå dehydrering. Unngå sukkerholdige drikker.
 • Test blodsukkernivået ofte.
 • Hvis du har symptomer på hypoglykemi, bryt fasten umiddelbart. Bruk handlingsplanen din, for eksempel å ta glukosetabletter etterfulgt av en matbit. Snakk med helsepersonell før du gjenopptar fasten.
 • Hvis du har type 1 diabetes, se etter tegn på hyperglykemi når du faster. Disse inkluderer tretthet, ekstrem tørste og hyppig vannlating. Kontakt helsepersonell med en gang hvis du har disse symptomene eller blodsukkernivået forblir høyt.

Sikkerheten ved faste for de med type 1-diabetes er ikke fullt ut etablert. Hvis du har type 1 diabetes, bør du aldri faste uten først å diskutere det med helsepersonell.

Sammendrag

Intermitterende faste er en spiseplan som har blitt populær for vekttap og detoxformål. Det er spørsmål om faste er trygt for personer med diabetes. Mer forskning er nødvendig, men noen studier viser at det kan være fordeler for personer med type 2-diabetes.

5:2 IF-dietten tillater normal spising fem dager i uken. På to ikke-sammenhengende dager spiser du færre kalorier. Studier viser at denne planen er trygg for personer med type 2-diabetes som kontrolleres med diett. Hvis du tar medisiner for å holde diabetes type 2 i sjakk, må du overvåke blodsukkeret nøye for å sikre at det ikke faller for lavt.

En annen populær fasteplan er tidlig tidsbegrenset fôring. Denne planen fungerer ved å begrense antall timer du kan spise i løpet av en dag. Åtte-timers og 12-timers planer kan senke insulin og blodtrykk og bidra til å opprettholde vekten.

Hvis du har diabetes og ønsker å prøve en IF-diett, er det viktig at du samarbeider med diabetesteamet ditt for å gjøre det trygt.

ofte stilte spørsmål

 • Hva er normale glukosenivåer for en voksen?

  Normale fastende blodsukkernivåer er 70 til 99 mg/dL. Når tallene er høyere, kan det bety prediabetes eller diabetes.

 • Hvordan fungerer trening med periodisk faste?

  Du kan trene med IF-dietter. Det kan hende du må justere treningsøktene dine for å matche energinivået ditt, alder, kondisjon og mål. Kardiovaskulær trening og styrketrening er en del av en sunn livsstil. Inkluder dem, men senk intensiteten når kroppen tilpasser seg faste. Det kan også være lurt å fylle bensin etter en treningsøkt.

 • Er periodisk faste trygt?

  Ja, periodisk faste er trygt for de fleste. Det er imidlertid ikke riktig for alle. Sjekk med legen din før du gjør store endringer i kostholdet ditt hvis du har diabetes. IF-dietter er kanskje ikke en god idé for personer som er gravide eller ammer, under 18 år, har en historie med spiseforstyrrelser eller har diabetes. Snakk med legen din for å være sikker.

Vurderer intermitterende faste for RA? Her er hva du bør vite

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated: 28/06/2023

Views: 6193

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.