Dutch Mountain Trail is de zwaarste wandeling van Nederland (2023)

Ik hoor je al denken, een moutain trail in Nederland? Ja hoor, ook in ons land kunnen we wat bergen beklimmen. De mensen van DMFF (Dutch Mountain Film Festival) kwamen met het idee om de meest pittige hike van Nederland te maken. De eerder zelfbenoemde Seven Summits van Nederland werden allemaal gebundeld in één wandeltocht. Maak je borst maar nat voor de Dutch Mountain Trail. Een trail die ruim 100 kilometer lang is en een goede 2.000 hoogtemeters heeft.

Dutch Mountain Trail is de zwaarste wandeling van Nederland (1)

De Dutch Mountain Trail

Het berggevoel is niet alleen iets van de Alpen of de Dolomieten. In Nederland mogen we er ook van genieten. Dat is de filosofie achter de Dutch Mountain Trail. Je hoeft dus niet naar het buitenland af te reizen om je in de bergen de wanen. En een groot voordeel is dat je begint bij een treinstation en eindigt bij een treinstation. Zo kan je gewoon op een duurzame en makkelijke manier naar en van jouw epische hike reizen.

Meer weten over de Dutch Mountain Trail? Deze info vind je in dit artikel:

 • Seven Summits
 • Seven Summits van Nederland
 • Een (z)waar spektakel
 • De trail
 • Vier etappes
 • Overnachten
 • Voorproefje
Dutch Mountain Trail is de zwaarste wandeling van Nederland (2)

Seven Summits

De Seven Summits zijn de zeven hoogste bergen op elk van de zeven continenten. Ze zijn een populaire uitdaging voor bergbeklimmers over de hele wereld, omdat ze je fysiek, mentaal en emotioneel op de proef stellen. Maar als je erin slaagt om alle zeven bergen te beklimmen, dan heb je iets bereikt waar maar weinig mensen in de wereld in geslaagd zijn. Met name omdat je er een berg ervaring, gear, tijd en geld voor nodig hebt. De zeven bergen waar het om gaat zijn:

(Video) Dutch Mountain Trail e1/2

 • Mount Everest (Azië)
 • Aconcagua (Zuid-Amerika)
 • Denali (Noord-Amerika)
 • Kilimanjaro (Afrika)
 • Elbrus (Europa)
 • Mount Vinson (Antarctica)
 • Puncak Jaya, ook wel Carstenszpyramide genoemd (Oceanië)
Dutch Mountain Trail is de zwaarste wandeling van Nederland (3)

Seven Summits van Nederland

In Nederland hebben we natuurlijk geen officiële bergen. Wel een aantal hele mooie heuvels, die tot de hoogste toppen van ons land behoren. De Vaalserberg is met ruim 322 meter het hoogste punt van Nederland en zorgt voor spectaculaire uitzichten. Uiteraard doet de trail deze berg ook aan, maar het bijzondere is dat deze niet tot de Seven Summits van Nederland hoort. De bergtoppen die de Dutch Mountain Trail aantikt zijn:

 • Wilhelminaberg (225 m)
 • Schneeberg (257 m)
 • Eyserberg (197 m)
 • Gulperberg (157 m)
 • Hakkenberg (252 m)
 • Kattenroth (209 m)
 • D’n Observant (157 m)
Dutch Mountain Trail is de zwaarste wandeling van Nederland (4)

Een (z)waar spektakel? Dat is de Dutch Mountain Trail

Tijdens het wandelen over de Dutch Mountain Trail kijk je het ene moment de Limburgse landen in, terwijl je het andere moment richting België of de Duitse Eifel kijkt. Het is overigens sowieso verstandig om een paspoort mee te nemen, want je passeert af en toe een landsgrens. En zonder pieken geen dalen, want je daalt geregeld ook weer af richting idyllische dalen. Bijkomend voordeel (of nadeel?) is dat al dit stijgen en dalen voor heel wat hoogtemeters zorgt, namelijk 2.180. Daarbij loop je vooral over onverharde paden, wat deze trail tot de zwaarste wandeltocht van Nederland maakt.

De ruim 100 kilometer lange trail begint bij station Eygelshoven en eindigt bij station Maastricht. Het is overigens bij lange na niet de langste wandeling van Nederland, want daarvoor heeft bijvoorbeeld het Pieterpad of het Nederlands kustpad wel echt een stuk meer kilometers. Toch is de Dutch Mountain Trail wel de zwaarste doordat je veel hoogtemeters maakt in relatief korte tijd. In de paar jaar dat de route bestaat, is deze al door vele landgenoten bejubeld en met recht benoemd tot dé wandeling van Nederland.

Dutch Mountain Trail is de zwaarste wandeling van Nederland (5)

De trail

De trail wordt niet aangegeven met bordjes, dus je zal het echt met een wandelgids of een GPX-route moeten doen. De GPX-route kun je downloaden via de site van Dutch Mountain Film Festival. Maar om het makkelijk te maken, hebben wij hem alvast voor je ingeladen in Komoot, zodat je die goed kan volgen. De officiële Dutch Mountain Trail wandelgids is hier te koop of bij de lokale VVV. Start overigens wel goed voorbereid, want de tocht moet je niet te licht oppakken. De hoogtemeters verwacht je niet altijd in Nederland en de paden zijn grotendeels onverhard.

(Video) Dit was de Bever Dutch Mountain Trail 2023

Dutch Mountain Trail etappes

Etappe 1: Eygelshoven – Vaals

Deze etappe is 28 kilometer lang en begint in Eygelshoven. Je komt onder andere langs de Wilhelminaberg en de Schneeberg. Die tweede top ligt overigens officieel in Duitsland, maar omdat de flanken in Nederland liggen, wordt hij gerekend als een van de summits. Sowieso loop je deze etappe een stuk door Duitsland, voordat je de etappe in Vaals eindigt.

Etappe 2: Vaals – Gulpen

Deze etappe is 23 kilometer lang en begint in Vaals. Je beklimt de Vaalserberg en komt daarmee ook langs het Drielandenpunt, waar Nederland, België en Duitsland samenkomen. Deze dag kun je rekenen op prachtige uitzichten over het heuvellandschap. Daarnaast loop je door bosrijke stukken en langs mooie wijngaarden. Voordat je de etappe eindigt in Gulpen, beklim je ook nog de Eyserberg.

Etappe 3: Gulpen – Mheer

Deze etappe is 26 kilometer lang en begint in Gulpen. Met drie summits, staat je deze dag een mooie uitdaging te wachten. Als eerste geniet je van de Gulperberg, het Geuldal en uitzicht op de Hoge Venen. Vervolgens sta je op de Hakkenberg, op de grens tussen Nederland en België. Daarna volgt de Kattenroth, waarbij je met goed weer uitzicht hebt op de Voerstreek. Uiteindelijk mag je met de voetjes omhoog in het dorpje Mheer, het eindpunt van deze dag.

Etappe 4: Mheer – Maastricht

Deze etappe is 23,5 kilometer lang en begint in Mheer. Deze etappe staat er één top op het programma, maar vergis je niet. Het stuk naar D’n Observant is de laatste, maar meteen ook de zwaarste klim van de trail. Maar eerst moet je de Maas nog oversteken. Dat doe je bij het pontje bij Eysden. Let op: deze veerpont vaart van april t/m oktober en alleen bij goed weer. Heb je pech en vaart de boot niet, dan mag je acht kilometer omlopen. Ben je overgestoken, dan sta je in België. Je loopt door het Mergelland komt onder andere langs de ENCI-groeve, waarna je Maastricht bereikt en daarmee het eindpunt van de Dutch Mountain Trail.

(Video) Dutch Mountain Trail e2/2

(Tekst gaat verder onder afbeeldingen)

Overnachten op de Dutch Mountain Trail

Omdat dit een meerdaagse tocht is, vraag je je waarschijnlijk af waar je kunt overnachten. Anders dan met een bergtocht vergt dit iets meer zoekwerk, omdat je verschillende opties hebt om te stoppen langs de route, waar je soms wel een kleine omweg voor moet maken. Ook is het natuurlijk aan jou waar jij jouw dagetappe wilt eindigen, want dat ligt ook aan de hoeveelheid kilometers die je wilt en kunt lopen.

Accommodaties

Het startpunt van de Dutch Mountain trail is in het plaatsje Eygelshoven, vlakbij Heerlen. Als je net als ons de trein pakt, is het dus fijn om de dag van tevoren in Heerlen te verblijven. Zo zie je ook nog iets van de stad en heb je waarschijnlijk meer opties tot je beschikking. Ook een optie is om één treinstation verder te verblijven, in B&B het station. Hoef je de dag erna maar één halte de trein te pakken. In Heerlen raden we appartement de Oude School aan. Wil je zo dicht mogelijk bij de start overnachten? Dan is Stegelshof jouw plek, er schijnt hier zelfs een 7 summits ontbijt te zijn.

De tweede etappe kun je genoeg overnachtingen vinden, bijvoorbeeld in en rond Vaals. Hof Kricheleberg is een leuk plekje. Iets meer een berghut feeling? Auberge A gen Kirk is dan een leuk plekje. Etappe drie eindigt volgens het boekje in Mheer. Iets verder terug kom je langs de Molenhoeve over de grens, een heerlijk plekje. Dag vier kom je volgens planning weer aan in Maastricht, en hier kun je de trein weer pakken naar huis of kiezen voor een leuke citytrip.

(Video) Dutch Mountain Trail en Krijtlandpad | Avontuur Dichtbij

Campings op de Dutch Mountain Trail

Wil je liever met je tentje op pad? Dan is dat gelukkig ook mogelijk. Helaas is wildkamperen in Nederland niet toegestaan, maar kamperen op campings kan wel. Zoals met elke trektocht geldt: hoe eerder je boekt hoe beter, de fijne plekjes zitten in het hoogseizoen snel vol.

Een lijstje van campings:

 • Boerderijcamping de Limburgerhof
 • Camping de Gastmolen
 • Boerderijcamping Schrouff
 • Camping Mescherhei
 • Camping Berghemmerhof
 • Kampeerterrein Oosterberg
 • Camping Gulpenberg
 • Camping de Grensheuvel

Voorproefje van de Dutch Mountain Trail

Alvast meer feeling krijgen over de route of wat voorpret opdoen? Julie Staals, één van onze auteurs, ging je voor over de Dutch Mountain Trail en schreef er twee artikelen over op The Hike. De eerste lees je hier en deel twee hier. Ard van Peppen, ook een reporter, liep de Dutch Mountain Trail in drie dagen tijdens het Bever Dutch Mountain Trail event. Ook een aanrader.

Dutch Mountain Trail is de zwaarste wandeling van Nederland (13)
Dutch Mountain Trail is de zwaarste wandeling van Nederland (14)

FAQs

Dutch Mountain Trail is de zwaarste wandeling van Nederland? ›

Voor wie denkt dat je naar de bergen moet voor een zware wandeling, hebben we een verrassing. Ook in Nederland kun je een pittige wandeling maken, namelijk de Dutch Mountain Trail. Deze wandeltocht is circa 100 km lang en overbrugt een kleine 2000 hoogtemeters.

Hoe zwaar is de Dutch Mountain Trail? ›

Loop de Dutch Mountain Trail in kleine groep – 17 september

Loop in september samen met een kleine groep gelijkgestemden de zwaarste wandeling van Nederland. Deze pittige wandelroute is ruim 100 kilometer lang en overbrugt bijna 2000 hoogtemeters.

Is de Dutch Mountain Trail bewegwijzerd? ›

Dutch Mountain Trail boekje en markering

Let op, de Dutch Mountain Trail is niet bewegwijzerd.

Hoe loopt de Dutch Mountain Trail? ›

Het is een ruige wandeltocht van 101 km lang die Seven Summits (toppen) met elkaar verbindt. De route bestaat uit 4 deeltrajecten en je krijgt maar liefst 7 bergtoppen voorgeschoteld. Hij loopt van station Eygelshoven (Kerkrade) naar station Maastricht over een route waar het echte berggevoel dus nooit ver weg is.

Hoe lang is de Dutch Mountain Trail? ›

De Dutch Mountain Trail beslaat 101 kilometer en is verdeeld in vier etappes. Verwacht prachtige vergezichten, steile klimpartijen, snelstromende beken, rotswanden en (Alpen)weides. Je waant je in de bergen tijdens de zwaarste wandeltocht van Nederland.

Videos

1. Dutch Mountain Trail 2022
(Marianne Bloemendaal)
2. trailer Dutch Mountain Trail
(Hiking Dutchman)
3. Dutch Mountain Trail etappe 1
(Hiking Dutchman)
4. Dutch Mountain Trail
(ek pictures)
5. Dutch Mountain Trail 2021: Vlog 1
(BackToTheTrail)
6. Dutch Mountain Trail: Intro
(BackToTheTrail)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated: 05/09/2023

Views: 6244

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.