Hva du skal gjøre hvis du har matallergi (2024)

Behandlingen avmatallergierikke bare involverer medisiner og terapier for å behandle eller lindreallergisymptomermen også livsstilspraksis for å unngå eksponering for allergiutløsende stoffer i matvarer (kjent somallergener).

I dag er det et bredt spekter av behandlinger tilgjengelig for å hjelpe deg med å håndtere matallergier, enten de forårsaker milde symptomer som prikking i munnen og diaré eller potensielt alvorlige symptomer somanafylaksi.

Denne artikkelen ser på de forskjellige hjemme-, reseptfrie (OTC), reseptbelagte og komplementære behandlingene som brukes for å håndtere eller lette matallergier. Den beskriver også noen av spesialisteneimmunterapiteknikker som brukes for å redusere følsomheten for vanlige matallergener.

Hva du skal gjøre hvis du har matallergi (1)

Hjemmemedisin og livsstil

Det finnes ingen kur mot matallergi. Den eneste sikre måten å unngå en allergisk respons på er å utelate kjente allergener fra kostholdet ditt.

Dette er ikke alltid så enkelt som det kan virke, siden det kan være vanskelig å identifisere den eksakte triggeren din ut fra all maten du spiser. Dessuten folk med"ekte" matallergierer ofte kryssreaktive på et bredt spekter av matvarer.

Det er tester og prosedyrer som kan hjelpe med å finne de skyldige - somhudstikk testerogeliminasjonsdietteradministrert av enallergiker– men uten tvil er den enkleste måten å gjøre det påføre matdagbok. Ved å føre en oversikt over alt du spiser og hver gang du har en reaksjon, kan du gradvis begrense de mistenkte.

Når du har identifisert matallergenene dine, kan du begynne å bygge strategier for ikke bare å unngå dem, men også redusere risikoen for krysskontaminering.

7 Sjeldne men alvorlige matallergier

Lese matetiketter

Vi lever i en bearbeidet matkultur. I følge en studie fra 2016 iJournal of Nutrition,ikke mindre enn 61 % av kaloriene som forbrukes av amerikanere kommer fra høyt bearbeidet mat og drikke.

Utover de ernæringsmessige bekymringene, øker det å spise pakket eller bearbeidet mat risikoen for eksponering for skjulte matallergener. Dette krever at folk er spesielt på vakt når de leser matetiketter.

Food Allergy Labeling and Consumer Protection Act av 2004 krever at produsenter tydelig angir om noen avåtte vanligste matallergenerer inkludert i produktet deres, selv om de kun er tilsetningsstoffer. I tillegg må produsenten oppgi den spesifikke typen nøtt, fisk eller krepsdyr som brukes, slik at forbrukeren kan ta et informert valg.

Hvor finner du ingrediensetiketter

De fleste ingrediensetikettene er plassert under Ernæringsfakta-panelet. På gjenstander med flere pakker merket "Ikke merket for individuelt salg," vil ingrediensene bli trykt på beholderen der de individuelle pakkene ble pakket.

Personer med matallergi må også lære seg om de ulike navnene som kan brukes for å identifisere matallergener. Eksempler inkluderer:

 • Meieri:Kasein, kaseinat, ost, ostemasse, ghee, kefir, laktalbumin, løpe, myse
 • Egg:Albumin, globulin, majones, marengs
 • Fisk og skalldyr:Crabsticks (bearbeidet sei), crevette, puttanesca saus (ansjos), scampi, Worcestershire saus (ansjos)
 • Peanøtter og trenøtter:Marsipan, nougat, pignoli, sataysaus (peanøtter)
 • Soya:Edamame, miso, tempeh, tamari, teksturert vegetabilsk protein (TVP), tofu
 • Hvete:Bulgar, couscous, durum, einkorn, emmet, farina, Kamut, seitan, semulegryn, spelt

For å være sikker, lær deg de vitenskapelige og alternative navnene på matvarer du er allergisk mot.

Dagligvarehandel for personer med matallergier

Unngå krysskontaminering

Hvis du har alvorlige matallergier, må du ta skritt for å unngåkrysskontamineringhjemme og på restauranter. Dette gjelder spesielt hvis du har en historie medanafylaksi, en potensielt livstruende reaksjon av hele kroppen som kan føre til sjokk, koma og død hvis den ikke behandles.

Matallergier er i dag ledendeårsak til anafylaksii USA.

Krysskontaminering er når mat som inneholder et allergen ved et uhell overføres til mat som ikke inneholder allergenet. For noen mennesker kan selv en liten mengde overført allergen utløse symptomer.

For eksempel vil 95 % av personer med peanøttallergi reagere på 1 milligram eller mer peanøttprotein. De andre 5 % kan reagere på mye mindre enn dette, noen ganger alvorlig.

I husholdninger der et familiemedlem har høy risiko for anafylaksi, bør det gjøres alt for å kontrollere hvilke typer mat som bringes inn i huset, inkludert snacks eller gaver fra venner.

Andre tiltak kan være nødvendige for å unngå krysskontaminering, inkludert:

 • Begrense problematisk mat til visse deler av kjøkkenet
 • Å ha dedikerte lagrings-, forberedelses- og spiseplasser for allergen- og allergenfrie matvarer
 • Å ha allergenfrie redskaper, forberedelsesplasser, beholdere, skap og skuffer
 • Lære alle hvordan de skal rengjøre overflater og lagre problematiske matvarer

Hvis du planlegger åspise ute på en restaurant, ikke nøl med å ringe på forhånd for å informere kjøkkenet om dine diettproblemer. Du kan også ha med deg "kokkkort" som du kan sende til kjøkkenet som beskriver allergien din og maten du kan og ikke kan spise.

Som en generell regel, unngå salatbarer, bufférestauranter og isbarer hvis du har en historie med alvorlige matallergier. Dette er steder hvor risikoen for krysskontaminering er høy.

6 apper for matallergi for å spise ute og handle

Over-the-Counter (OTC) terapier

Mild til moderat matallergi kan forårsake rennende nese, nysing og kløende munn eller hud. I tilfeller som disse, en over-the-counter oralantihistaminkan ofte hjelpe.

Også kjent som H1-blokkere, virker antihistaminer ved å hemme virkningen av et kjemikalie kjent somhistaminsom immunsystemet produserer som respons på et allergen.

Alternativene inkluderer førstegenerasjons antihistaminer som har en tendens til å forårsake døsighet og andregenerasjons antihistaminer som er mer ikke-døsige.

Listen over antihistaminer inkluderer:

 • Førstegenerasjons H1-blokkere:Benadryl (difenhydramin), Klor-Trimeton (klorfeniramin), Tavist (clemastin)
 • Andregenerasjons H1-blokkere: Allegra (fexofenadin), Claritin (loratadin),Zyrtec (cetirizin).

Selv om begge er effektive i behandling av matallergier,førstegenerasjonsmedisiner som Benadryl kan være nyttige hvis symptomene forstyrrer søvnen. Derimot er antihistaminer som Zyrtec mer passende hvis du må jobbe eller kjøre bil.

Bivirkninger inkluderer munntørrhet, svimmelhet, kvalme, rastløshet, tåkesyn, oppkast og problemer med vannlating.

Bør jeg ta Claritin, Zyrtec eller Allegra?

Resepter

Matallergier kan noen ganger være alvorlige og krever reseptbelagte medisiner, inkludert injiserbare legemidler som brukes tilbehandle anafylaksi.

Generelt sett behandles alle alvorlige matallergier som medisinske nødstilfeller selv om de ikke ser ut til å være livstruende. Dette er fordisymptomer på anafylaksier svært uforutsigbare og kan plutselig bli dødelige hvis de ikke behandles riktig.

Selv om du bare har hatt mindre allergisymptomer tidligere, kan du fortsatt utvikle anafylaksi, ofte uten forvarsel.

Adrenalin

Adrenalin (adrenalin)er førstelinjebehandlingen for anafylaksi og det eneste legemidlet som kan reversere anafylaksisymptomer. Det leveres ved en injeksjon i lårmuskelen, ideelt sett innen minutter etter at symptomene har vist seg.

Adrenalin virker ved å forårsakevasokonstriksjon(innsnevring av blodårer). Dette reverserer raskt hevelsen av vev i lungene og halsen, samtidig som det motvirker potensielt dødelige blodtrykksfall som kan føre tilsjokk.

Effektene av epinefrin er raske, men varer ikke lenge. Etter injeksjon er det nødvendig med ytterligere medisinske inngrep uten unntak.

Når skal du ringe 911

Søk akutthjelp hvis du opplever noen eller alle av følgende etter å ha spist:

 • Kortpustethet
 • Piping
 • Alvorlig hudutslett eller elveblest
 • Svimmelhet eller besvimelse
 • Oppkast
 • Diaré
 • Hevelse i ansikt, tunge eller svelg
 • En svak, rask puls
 • Vanskeligheter med å svelge
 • En følelse av forestående undergang

Andre medisiner

Når epinefrin har blitt levert, kan andre medikamenter være nødvendig for å fullstendig løse anafylaksisymptomene. Alternativet inkluderer:

 • Intravenøse antihistaminer: Det gis intravenøst ​​(i en vene) for raskt å motvirke effekten av histamin.Difenhydraminer vanlig brukt.
 • Kortikosteroidmedisiner: Også kjent som steroider, disse legemidlene gis enten oralt eller intravenøst ​​for å redusere betennelse og forhindre gjentakelse av symptomer. Prednison er et av de vanligste alternativene.
 • Korttidsvirkende bronkodilatatorer: Populært kjent somredningsinhalatorer, disse stoffene inhaleres for raskt å lette kortpustethet og hvesing. Inhalasjonsmidler likeralbuteroler spesielt nyttige.

I tillegg bør alle med høy risiko for anafylaksi bære en forhåndsfylt adrenalin-autoinjektor, kalt en EpiPen, i tilfelle en nødsituasjon.

EpiPen-anbefalinger

Det er viktig å beholdeto EpiPen auto-injektorernær til enhver tid. Rundt 20 % av personer med anafylaksi vil oppleve en tilbakegang av symptomene etter den første injeksjonen, og det er ingen måte å vite når en ny dose kan være nødvendig.

Hvordan bruke en EpiPen riktig

Spesialistdrevne prosedyrer

Selv om unngåelse av matallergener fortsatt er den første tilnærmingen til å håndtere matallergier, er det måter å redusere følsomheten for allergener hvis du er i fare for en alvorlig reaksjon.

Allergen immunterapi (AIT)er en terapi som brukes avallergikerehvor du blir utsatt for gradvis økende mengder av et kjent matallergen. Ved å gjøre det vil kroppen din sakte bli vant til og mindre respons på allergenet.

Allergenimmunterapi kan ha flere former hos personer med matallergi:

 • Oral allergen immunterapi (OIT): Dette innebærer å spise gradvis økende mengder allergifremkallende matvarer under observasjon av en allergiker.
 • Sublingual immunterapi (SLIT): Dette er allergendråper gitt sublingualt (under tungen) som kan administreres daglig hjemme.
 • Epikutan immunterapi (EPIT): Dette er selvklebende depotplastre som påføres huden. Plastrene leverer kontinuerlige mengder av et allergen gjennom dagen.

I følge en 2018-gjennomgang av studier i tidsskriftetBarn, OIT er den mest effektive måten å behandlemelk, egg, peanøtter, trenøtter, frukt og grønnsaker allergier hos barn.

SLIT var bare moderat effektiv i behandling av melke-, peanøtter-, hasselnøtt- og kiwiallergier, mens EPIT oppnådde variable resultater med melke- og peanøttallergier.

Allergisprøyter og matallergier

I motsetning til andre former for allergi kan matallergi ikke behandles medallergisprøyter. Dette er fordi risikoen for anafylaksi etter injeksjonen er høy og oppveier de potensielle fordelene.

Palforzia (Arachis Hypogaea Allergen Powder)

I februar 2020 godkjente Food and Drug Administration (FDA).Palforzia (Arachis hypogaea allergenpulver)som en form for OIT for barn med peanøttallergi. Det er et pulverisert protein laget av peanøtter som brukes i forbindelse med en diett som unngår peanøtter.

Palforzia er ikke ment å kurere peanøttallergier, men brukes kontinuerlig for å redusere hyppigheten og alvorlighetsgraden av symptomer, inkludert anafylaksi.

Palforzia er godkjent for barn i alderen 4 til 17 år. Dosen kan økes under ledelse av en allergiker, fra så lite som 0,5 milligram (mg) per dag til så mye som 300 mg per dag.

Komplementær og alternativ medisin (CAM)

Komplementære og alternative medisiner (CAM)er mye brukt i USA for å behandle alle typer allergier. For tiden er det lite som tyder på at de gir noen fordel for personer med matallergi.

En av de mest populære terapiene er et kinesisk urtemiddel kjent som FAHF-2. Det orale stoffet er basert på den klassiske kinesiske formelenWu Mei Wanog inneholder ni urteingredienser, inkludertGan Giang(ingefær) ogdang gui(angelica rot).

En studie fra 2016 iJournal of Allergy and Clinical Immunologyrapporterte at FAHF-2, tatt tre ganger daglig i seks måneder, ikke presterte bedre enn en shamplaceboved å redusere alvorlighetsgraden eller hyppigheten av symptomer på matallergi.

Andre terapier, inkludertakupunkturogprobiotika, har blitt foreslått, men det er fortsatt lite bevis for å støtte deres bruk eller sikkerhet.

Gitt den begrensede forskningen og potensielle skadene, er det for tidlig å anbefale noen komplementær eller alternativ behandling for personer med matallergi.

Sammendrag

Behandlingen av matallergier omfatter reseptfrie antihistaminer for å behandle milde allergisymptomer og reseptbelagte legemidler som epinefrin for å behandle anafylaksi.

Personer med alvorlig matallergi kan gjennomgå allergen immunterapi (AIT) for å gradvis desensibilisere dem for allergifremkallende matvarer. Dette inkluderer Palforzia, et peanøtt-avledet pulver tatt gjennom munnen som kan redusere alvorlighetsgraden og hyppigheten av angrep hos barn med peanøttallergi.

Livsstilsfaktorer, som identifisering og unngåelse av matallergener, er også sentrale i behandlingen av matallergier.

Et ord fra Verywell

Identifiseringen av matallergener er ditt første skritt for å unngå allergiske reaksjoner. Men hvis du ikke aner hva som forårsaker symptomene dine, snakk med en allergiker som kan utføre tester og prosedyrer for å identifisere den skyldige.

I noen tilfeller kan det hende at årsaken ikke er en allergi likevel, men viser seg å være enmatintoleransei stedet. Dette er viktig å vite da de to involverer helt forskjellige immunresponser og behandles forskjellig,

Matallergi vs matintoleranse: Hva er forskjellen?

ofte stilte spørsmål

 • Hvordan kan jeg raskt stoppe en alvorlig allergisk reaksjon på mat?

  Hvis du eller noen du er sammen med har en alvorlig reaksjon på matallergi, er adrenalin injisert i den fremre lårmuskelen nødvendig for å stoppe reaksjonen. Personer med alvorlige allergier bør bære en adrenalin-autoinjektor, for eksempel EpiPen. En epinefrininjeksjon bør følges av en tur til legevakten.

 • Kan matallergier kureres?

  Nei, matallergier kan ikke kureres. Den beste måten å forhindre en allergisk reaksjon på er å unngå utløsende matvarer. Avhengig av allergien, kan helsepersonell også anbefale å unngå matvarer som kan forårsake en kryssreaksjon.

 • Fungerer allergisprøyter for matallergier?

  Nei, men andre typer allergen immunterapi (AIT) kan bidra til å desensibilisere deg for melk, egg, peanøtter, trenøtter, frukt og grønnsaker. AIT kan leveres gjennom huden ved hjelp av en selvklebende plaster, plassert under tungen eller tatt oralt, og det krever daglige doser i flere måneder til noen år.

Hva du skal gjøre hvis du har matallergi (2024)

FAQs

Hva du skal gjøre hvis du har matallergi? ›

Behandling av matallergi innebærer å unngå aktuelle matvarer i kostholdet. Du må holde deg unna matvaren så lenge allergien er til stede. De fleste barn vokser av seg allergi mot egg, melk og hvete innen skolestart. Det er derfor viktig å revurdere diagnosen regelmessig, for å unngå unødvendige dietter.

Hvor lenge varer matallergi? ›

Symptomer kan opptre i øyne, nese, lunge, hud og fordøyelseskanalen. Reaksjonene fra fordøyelseskanalen kan komme fra munnen, magen eller tarmen, i form av kvalme, oppkast, diaré, oppblåsthet eller magesmerter. Symptomene inntrer fra minutter til flere timer etter inntak av mat, og de kan vare i 1-3 døgn.

Hva skal man gjøre ved en allergisk reaksjon? ›

Adrenalinet hjelper mot den allergiske reaksjonen. Om du selv eller noen rundt deg viser tegn på en alvorlig allergisk reaksjon, er det viktig at man følger nøye med på utviklingen av symptomer og raskt søker medisinsk hjelp. Her er det du bør gjøre: Ring 113 Spør om en ambulanse og fortell at personen har anafylaksi.

Kan matallergi gå over? ›

Det er ingen sammenheng mellom hvilken type allergi foreldrene har, og hvilken allergi barnet eventuelt utvikler. Matallergier er vanligst hos små barn, og de fleste vokser det av seg innen skolealder, selv om det også er noen matallergier som kan vedvare gjennom livet.

Hvorfor får man matallergi? ›

Hva er matallergi? Matallergi er en reaksjon som oppstår når immunforsvaret oppfatter proteiner fra ulike matvarer som fremmede. Selv små mengder kan være nok til å utløse en allergisk reaksjon. I de mest alvorlige tilfellene utløser kroppen et allergisk sjokk, som i verste fall kan være livstruende.

Hvilke matvarer gir oftest allergi? ›

De vanligste matvarene å være allergisk mot er melkeprotein, egg, fisk, skalldyr, trenøtter, peanøtter, hvete, gluten (cøliaki) og soya.

Hvordan merker man matallergi? ›

Har du matallergi, reagerer kroppens immunforsvar på ett eller flere proteiner i maten. De vanligste reaksjonene ved allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter er kløe eller nummenhet i munn og svelg, og noen ganger hevelser. Allergi mot nøtter og peanøtter er sannsynligvis den vanligste matallergien.

Hva hjelper mot allergisk utslett? ›

Tips til egen lindring av utslettet

Smør heller på fuktighetskrem. Du kan også forsøke å smøre på salver mot kløe – for eksempel Eurax og BurnAid. Dersom du har elveblest kan en allergitablett med antihistaminer være lindrende.

Er det farlig med allergi? ›

Kan allergi være farlig? Allergi kan i verste fall gi en systemisk reaksjon med hevelse av slimhinnene i luftveiene, kraftig blodtrykksfall og pusteproblemer. Denne reaksjonen kalles for allergisk sjokk eller anafylaksi/anafylaktisk reaksjon. De aller fleste allergikere opplever imidlertid aldri en slik reaksjon.

Når skal man ta EpiPen? ›

EpiPen (adrenalin) Autoinjektor skal brukes til akutt behandling av alvorlige allergiske reaksjoner (anafylaksi) forårsaket av allergener i for eksempel matvarer, legemidler, insektstikk eller -bitt, samt for alvorlige reaksjoner utløst av anstrengelser eller ukjent årsak.

Kan allergi bli borte? ›

Allergiar kan til ein viss grad både oppstå og forsvinne i løpet av livet, og det blir sagt at omtrent fire av ti menneske opplever å ha allergisymptom i løpet av livet.

Hva er den vanligste Matallergien? ›

Det de fleste av oss reagerer allergisk på er nemlig: Melk. Egg. Hvete.

Hva er det mest vanlig å være allergisk mot? ›

I Norge er det mest vanlig at man er allergisk mot pollen og pelsdyr, men midd- og muggsoppallergi, samt ulike typer kontaktallergier forekommer også. Det finnes dessuten en sterk sammenheng mellom luftveisallergi og astma. Hvis allergien bare oppstår på visse tider av året, er den sesongrelatert.

Hvor mange har matallergi? ›

Ein reknar med at mellom 1–3 prosent av den samla befolkninga har matallergi. Matallergi er mest vanleg hos barn, med ein førekomst på om lag 6–8 prosent. Hos vaksne er førekomsten 1–2 prosent.

Er matallergi Arveligt? ›

Allergiske reaksjoner mot frukt og grønnsaker skyldes som oftest kryssallergi. Hva kommer reaksjonene mot vanlig mat av? Både arv og miljø er involvert i utviklingen av allergi. Anlegg, altså genet, for å bli allergisk er ofte arvelig.

Kan matallergi gi utslett? ›

Matvareallergi og matvareintoleranse kan gi en rekke ulike symptomer. De vanligste er oppbluss av eksem, andre utslett, oppkast, diaré, forstoppelse og magesmerter.

Hvor lang tid tar det før melkeprotein går ut av kroppen? ›

Man må prøve seg frem ved å eliminere hundre prosent alt av melkeprotein i absolutt all mat i minst seks uker, sier hun. Det varierer hvor lang tid det tar før barnet merker forskjell etter at melkeprotein er tatt bort fra kosten.

Hvor lang tid tar det å få allergisk reaksjon? ›

En alvorlig allergisk reaksjon utvikler seg raskt og kan komme få minutter etter du har blitt utsatt for noe du er allergisk mot. Som oftest kommer reaksjonen innen 30 minutter. Det kan være lette allergisymptomer til å begynne med, som kløe i hodebunn, øreganger, håndflater og fotsåler.

Hvilke matvarer er mest vanlig å være allergisk mot? ›

Matvarer som ofte forårsaker allergi er belgfrukter som peanøtter, nøtter, mel, fisk og skalldyr og hos barn kumelk, hvete og egg. Barn vokser vanligvis av seg allergi mot egg, melk og hvete innen de kommer i skolealder. Forekomsten av alvorlige reaksjoner på mat i Norge er ikke kjent.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 5721

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.