Hvordan bryte en vannfast - Yogisk livsstil (2024)

Å bryte en vannfaste er like viktig som selve fasten. Hvordan bryte en vann fort? Vel, under en vannfaste får fordøyelsessystemet vårt en pause fra den daglige rutinen med fordøyelse og assimilering av mat. Spesielt etter en langvarig vannfaste, blir fordøyelsessystemet tregt og kan til og med midlertidig slu*tte å produsere magesaft. Metoden for å bryte en vannfaste avhenger av varigheten av fasten så vel som individets helse. Les videre….

Hva er vannfasting?

Vannfasteer en praksis med å avstå fra all slags mat unntatt vann, i en periode – fra 12 timer til 30 dager eller enda mer. Vannfaster utføres for sine mange fordeler. Langvarig vannfaste bør alltid gjøres under tilsyn.

Fordeler med vannfaste

Vannfaste blir stadig mer populært på grunn av dens varierte fordeler. Det anses som en effektiv måte å opprettholde helse og styrke. Dessuten gir vannfast kur mot kroniske helseproblemer som tap av appetitt, betennelse i tarmen, bihulebetennelse, allergier, hudproblemer, diabetes, migrene, leddsmerter, dyspepsi, gastritt, forstoppelse, etc. Det forbedrer også immuniteten og fremmer lang levetid.

Dessuten lar vannfaste en gi en pause til fordøyelsessystemet. Faste frigjør energi, og lar derved systemet reparere seg selv. Det fremmer indre helbredelse i kroppen.

I tillegg kan en regelmessig praksis med vannfaste enormt forbedre fordøyelseseffektiviteten din, øke mental klarhet, fjerne giftstoffer, forbedre synet, forsinke aldring, improvisere hudtekstur og fremme en generell følelse av velvære. Men hvis det gjøres i lengre perioder, kan det til og med kurere eller forhindre mange sykdommer som kan manifestere seg i fremtiden.

Hvordan bryte en vannfast?

Under en vannfaste får fordøyelsessystemet fullstendig hvile. Å bryte en faste er i utgangspunktet å starte fordøyelsesprosessen på nytt. Det er forskjellige måter å bryte en faste på. Vår erfaring er at den beste måten er med et glass appelsin eller limejuice. Man kan legge til en skje med honning med juice om nødvendig. Juice er lett å fordøye og gir et raskt løft i energinivået. Noen bruker grønnsakssupper, men har lavere brennverdi sammenlignet med fruktjuice. Et glass mørt kokosvann er et annet godt alternativ for å bryte en faste. Man kan til og med bruke lett rissuppevann, som lages ved å koke ris og deretter skille ut den flytende delen.

Etter å ha brutt vannet raskt, er det vanskeligere å gå tilbake til normale spisevaner. Man må være ekstremt forsiktig på dette stadiet, ellers ville alle fordelene med faste gå tapt. Dette kan være en vanskelig fase for mange, fordi vi er så avhengige av matvanene våre.

Hvordan bryte en vannfast - Yogisk livsstil (1)

Hvor mange dager bør man bruke på å gå tilbake til normale matvaner?

Avhenger.

Som en tommelfingerregel bør restitusjonstiden være like mye som antall fastedager. For eksempel, hvis du gjør ensyv dagers vannfast, og ta deretter 7 dager på å komme tilbake til dine vanlige kostholdsvaner.

Dette varierer selvsagt fra person til person. Vitenskapen bak er veldig enkel. Under vannfasten, spesielt langvarig vannfaste (mer enn 3 – 5 dager), stenges fordøyelsessystemet og produserer nesten ikke magesaft. Når du bryter fasten med lime eller appelsinjuice, starter du i hovedsak fordøyelsessystemet ditt. Fordøyelsessystemet vil begynne å fungere, men til å begynne med vil fordøyelsesbrannen være svak. Det vil ta tid å gjenvinne sin fulle styrke. Her må den generelle helsen til den enkelte tas i betraktning. De med god fordøyelsesevne vil komme seg raskere enn andre (kan være 4 dager for en 7-dagers faste). Men de med svakere konstitusjon bør bruke hele 7 dager på å komme tilbake fra en 7-dagers vannfaste.

Hvorfor er restitusjonsperioden viktig etter en vannfaste?

Under restitusjonsfasen er det viktig at du går sakte og stødig og forstår kroppen din. Det anbefales på det sterkeste å ikke tvinge kroppen din i det hele tatt. Fordi systemet ditt etter en faste er sårbart, og hvordan du bryter fasten kan påvirke systemet ditt både negativt eller positivt. I utgangspunktet er tiden det tar å bryte fasten avgjørende. Det er en mulighet til å gjenoppbygge et sunt mikrobiom, sunn tarm og mageslimhinnen.

Videre, hvis du kommer ut for fort enn det vil skape giftstoffer i kroppen din og hele formålet med fasten vil bli ødelagt. Bare tenk på fordøyelseskanalen din som en babys: vi gir dem ikke tung mat i det første stadiet. På samme måte, hvis du vil stappe deg selv umiddelbart etter fasten din, vil du risikere å skade kroppen din mer enn å ikke faste. Du har kommet så langt, og derfor er det uunnværlig å følge prosessen i noen dager til.

Bryte en 1-dagers vannfast

Som sagt tidligere, er tilpasningsperioden som trengs for å bryte en faste basert på lengden på fasten. Tilen dag fort, trenger du en hel dag for å komme tilbake til dine normale matvaner.

Bryt fasten med lime/appelsinjuice. Vent i en halvtime før du spiser ditt første måltid, som skal være lett som havre, frokostblandinger osv. Det neste måltidet ditt kan være normalt. Unngå tung mat som er vanskelig å fordøye som kjøtt, stekt og fet mat og bearbeidet mat for en hel dag. Frukt, grønnsaksjuice og kokte grønnsaker kan inntas i løpet av dagen sammen med vanlig mat.

Kostholdsplan etter BreakingLong Term Fasts

Etter å ha brutt en langvarig faste med lime/appelsinjuice, må man ha en diettplan for restitusjonsperioden.

Som sagt tidligere, planlegg like mange dager som selve fasten for full restitusjon. For eksempel for entre dager fort, du trenger tre dager for å komme deg; i syv dager fast, syv dager er nødvendig for å komme seg og så videre. De med sterkt fordøyelsessystem kan komme seg raskere; si 2 dager for en 3 dagers faste og 4 dager for en 7 dagers faste. Varigheten avhenger mye av helsen og fordøyelsessystemet til personen.

Vitenskapen bak diettplanen er veldig enkel. Fordøyelsessystemet ditt må komme seg sakte. Start med mat som er lett å fordøye, til mat som er vanskeligere å fordøye, til du kommer tilbake til normale vaner. Dette systemet kan brukes for alle langsiktige faster, fra 3 dager til 30 dager eller mer.

Dietten progresjon for å bryte en vann faste

 1. Umiddelbart etter å ha brutt fasten, ikke ta fast føde. Hold deg til fruktjuice og grønnsakssupper først. Unngå meieriprodukter på dette stadiet.
 2. Prøv deretter å spise lett frukt som er lett å fordøye som vannmelon, papaya, avokado, cantaloupe, moden banan, etc.
 3. Deretter legger du kokte grønnsaker og frukt etter eget valg til kostholdet ditt.
 4. Du kan deretter prøve ditt første solide måltid (fortrinnsvis under lunsj og i små mengder, bare en gang om dagen). Den kan inneholde kokt ris, hvete, havre eller andre frokostblandinger. Unngå overflødig krydder og olje. Ikke prøv stekte varer eller bearbeidet mat på dette stadiet. Fortsett å ha lettere mat som fruktjuice, frukt, kokte grønnsaker osv. resten av dagen.
 5. Gå sakte videre til å ha tre lette måltider om dagen, som inneholder frokostblandinger og belgfrukter. Unngå kjøtt og vanskelig fordøyelig mat på dette stadiet. Observer sinnet ditt nøye for eventuelle tvangsmessige spisevaner. Unngå overspising på dette stadiet.
 6. Til slu*tt, når du føler at fordøyelsessystemet er tilbake til 100 % kraft, kan du begynne med dine vanlige spisevaner.
 7. Trinn 1 – 6 bør strekke seg over hele restitusjonsperioden. Ta hjelp fra en lege, ernæringsfysiolog eller en kvalifisert naturlege for å planlegge kostholdet ditt. Matvaner varierer fra person til person basert på sted, klima, kultur osv. Den eneste forsiktigheten du må ta er å ikke overbelaste fordøyelsessystemet. Å gå sakte og jevnt er ikke bare bra for kroppen din, men det lar deg også introspektere matmønsteret ditt og deres innvirkning på kroppen din. Mange ganger er det våre tvangsmessige spisevaner som fører til fedme og andre livsstilssykdommer.

Å oppsummere…

Når vi faster, gjennomgår kroppen flere biologiske endringer. På grunn av disse biologiske endringene kan overspising umiddelbart etter en faste skape giftstoffer i kroppen som fører til mer skade enn før. Systemet vårt trenger tid til å omstille seg til normal fordøyelse. Så det er avgjørende at vi sakte introduserer mat til systemet vårt, da det gir kroppen litt tid til å etablere systemet. Ta bare lettest fordøyelig mat, støtte prosessen.

Hver menneskekropp er forskjellig, og det er derfor oppskriftene i henhold til kalorier kanskje ikke passer for alle kroppstyper. Så, i stedet for å gå etter oppskrifter i henhold til kalorier, lytt til din egen kropp. Her er noen tips å vurdere når du bryter en vannfaste:

 • Ta bare den mest næringsrike og lettfordøyelige maten som fruktjuicer, lett frukt, grønnsakssuppe osv. i de innledende stadiene.
 • Gå sakte i prosessen, legg gradvis til variert og mer kompleks mat.
 • Ikke overspis i det hele tatt.
 • Unngå enhver form for tung, fet, fet, overopphetet og bearbeidet mat.
 • Unngå meieriprodukter bortsett fra smørmelk.
 • Unngå te, kaffe og krydret mat under restitusjonsprosessen.
 • Unngå ikke-vegetarisk mat i denne perioden, da det er vanskeligere å fordøye og kan skape giftstoffer i kroppen.
 • Ikke ta større måltider.
 • Tygg måltidet riktig.
Hvordan bryte en vannfast - Yogisk livsstil (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 5693

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.