I Phoenix blir Heat en brutal utholdenhetsprøve (2023)

Annonse

HOPPE ANNONSE

Støttet av

HOPPE ANNONSE

Arizona er vant til brennhete somre, men regionens lange strekning av dager med 110 graders temperaturer anstrenger tålmodighet og ressurser.

I Phoenix blir Heat en brutal utholdenhetsprøve (1)

AvJack Healy

Rapportering fra Phoenix

Rachelle Williams var lei av å levere post i Indiana-vintrene, så i 2019 la hun inn for en overføring til Arizona og ble med i flommen av nykommere som har gjort Phoenix til en av landets raskest voksende byer.

Hun stilte spørsmål ved bevegelsen hennes denne uken da temperaturen nådde 110 grader for en 11. dag på rad på mandag, uten noen ende i sikte. (Onsdag nådde temperaturen 110 grader for 13. dag på rad, med enda varmere temperaturer for helgen).

Ms. Williams hadde på seg lange ermer, svarte hansker og et bredbremmet visir med klaffer som dekket nakken for å avlede solen mens hun gikk veien. Men uansett hvor mye vann eller elektrolyttløsning hun drakk, kriblet bena og hodet snurret.

"Jeg vet ikke engang hvordan jeg gjør det," sa Williams, 35.

Somrene i Phoenix er nå en brutal utholdenhetskamp. Etter hvert som klimaet varmes opp, sier prognosemakere at farlige nivåer av varme øker tidligere på året, varer lenger – ofte langt etter Halloween – og låser USAs varmeste storby i en svulmende tvangstrøye.

I tresifret varme synger apebarer i barnehender, vannflasker vrir seg og sikkerhetsbelter føles som varme strykejern. Hengivne løpere fester hodelykter tilgå på jogging klokken 04.00., når det fortsatt bare er 90 grader, kom hjem gjennomvåt av svette og rull raskt ned solskoddene. Nabolag føles som spøkelsesbyer ved middagstid, med buldrende takklimaanlegg som tilbyr det eneste tegn på liv.

Bilde

En nådeløs hetebølge erbroiling the Southwest, med rundt 50 millioner mennesker over hele USA som nå står overfor farlige temperaturer. Prognosemakere sier at den nåværende rekken av påfølgende 110-gradersdager kan ende opp med å bli den lengste Phoenix noensinne har sett, og potensielt bryte en 18-dagers rekord satt i 1974.

Arizonas lidelser har blitt forsterket denne sommeren av forsinkelsen av monsuner som skyter opp fra Mexicogulfen og hjelper til med å slukke ørkener og fjellsider som er tørr. "Heat Island"-effekten av Phoenix sitt voksende urbane fotavtrykk betyr at nattetid også nå svulmer. Den lave temperaturen sank bare til 91 grader før daggry tirsdag.

Alt dette har lagt opp til et ultramaraton av svette – en som tester om Phoenix kan tilpasse seg en ny virkelighet med lengre, dødeligere hetebølger i en tid med vannmangel og skyhøye boligkostnader som har presset rekordmange mennesker til å sove på bakegatene og tvunget andre til å velge mellom å betale husleie eller klimaanlegg.

"Vi har ikke engang kommet til det verste," sa Stacey Sosa, 19, en motedesignstudent som vokste opp i Phoenix, og la til at hun forberedte seg på måneder med varme. "Vi har akkurat begynt."

Varme blir ofte beskrevet som en usynlig katastrofe - en som etterlater få synlige arr som flommene som herjer byene i Vermont og upstate New York, men som dreper langt flere mennesker hvert år enn orkaner, tornadoer eller skogbranner.

Bilde

I fjor,425 mennesker dødeav varmerelaterte årsaker i Maricopa County, som omfatter rundt 4,5 millioner mennesker i Phoenix og dets forsteder. Det var et rekordhøyt dødstall, og en økning på 25 prosent fra året før. De fleste av ofrene var hjemløse eller eldre. Phoenixs hjemløse befolkning har vokst med 70 prosent de siste seks årene, til mer enn 9600, ifølge en folketelling i år.

Antallet ekstreme hetedager vokser også. På begynnelsen av 1900-tallet var Phoenix i gjennomsnitt fem dager i året med temperaturer på 110 grader eller høyere, ifølge Erinanne Saffell, statens klimatolog. De siste årene har byen svulmet gjennom et gjennomsnitt på 27 110-gradersdager i året.

Phoenix har forsøkt å konfrontere krisen ved å sette opp en første i nasjonenbykontor dedikert til varme. Dens innsats inkluderer å plante trær i skyggeløse nabolag, gjenopprette varmeabsorberende gater med mer reflekterende fortau og dele ut håndklær, vann og nødvarmeforsyninger.

I Washington har representant Ruben Gallego, en demokrat fra Phoenix, og andre vestlige lovgivere innført lovgivning som vil kreve at føderale beredskapsledere behandler hetebølger som andre naturkatastrofer.

Denne sommeren driver Phoenix 62 kjølesentre og vannstasjoner, og har satt opp "avlastningssentre" som tilbyr mennesker - mange av dem hjemløse - et sted å hvile og sove på dagtid.

"Selv om somrene våre er lengre og varmere, betyr ikke det at folk må lide," sa David Hondula, direktøren for Phoenix's Office of Heat Response and Mitigation.

Bilde

Men over hele byen sier en løs samling av frivillige og samfunnsgrupper at offisiell oppsøkende innsats ikke har klart å hjelpe mange hjemløse og lavinntektsmennesker. Så de leverer vann-, is- og elektrolyttpakker til hjemløse leirplasser, sjekker eldre beboere i bobiler og deler ut saktekokere slik at folk som ikke vil fyre opp i komfyren fortsatt kan lage middag.

Mandag morgen, da temperaturen steg over 100 grader, hev Jeffrey Elliott, 36, en frivillig med Feed Phoenix, en samfunnsgruppe, tre vannflasker og 100 pund is bak i bilen hans og dro ut for å levere. Han flyttet til Phoenix fra Atlanta for to måneder siden, og sa at han ikke visste om handlingene hans faktisk hjalp. Men han sa at han følte seg tvunget til å gjøre noe.

"Kan du tenke deg å være så varm og elendig?" han sa. "Det er som å gå rundt i en hårføner."

Han stoppet ved siden av en gresstakt nær en motorvei der seks personer satt sammen i den magre skyggen av et mesquite-tre. Femti fot unna, i full sol, hadde en venn av dem som hadde brukt fentanyl sovnet under et reflekterende frontrutedeksel.

Phoenix sier at deres varmeavlastningssentre betjener rundt 1600 mennesker om dagen, men flere hjemløse sa i intervjuer at de ikke visste hvor de skulle finne et kjølesenter - eller at de ikke var klar over at de engang eksisterte. Et regionalt planleggingsbyrå har laget nettbaserte kart som viser hvert sted, men hjemløse sa at telefonene deres ofte var døde eller lett stekte i varmen.

Bilde

Robert Jefferson, 47, sa at han var villig til å ta sjansen på å sove på de varme gatene fordi å være inne i et krisesenter belastet hans mentale helse. Han var frustrert over at parkens bad var låst, og hindret ham i å vaske hendene.

"Hva forventer de at vi skal gjøre?" spurte han.

Ved middagstid var Perry Park, i et arbeiderklasse Latino-nabolag på østsiden av byen, uhyggelig stille. Noen uker tidligere hadde det offentlige bassenget vært full av barn og familier, men det hadde stengt for sommeren - et symptom på byens kamp for å ansette nok trente bassengsjefer.

Etter to år med Covid-relaterte forstyrrelser åpnet 18 av Phoenixs 29 offentlige bassenger i år, men enanalyseav Arizona Republic fant at mange av de som forble stengt var i nabolag med høye fattigdomsrater. På et samfunnshus rett over gaten fra Perry Pool sa flere barn at de ikke kunne forstå hvorfor deres var tomt.

Mia, 9, sa at hun hadde elsket bassenget, spesielt fordi hun ikke kunne være ute i den 110 grader varme, noe som ga henne "en veldig merkelig magefølelse." Adriely, 13, sa at hun hadde elsket å kunne gå fra huset til bassenget.

Utenom sommerjobben sin med å undervise i danseklasser til yngre barn på samfunnshuset, sa Adriely at hun stort sett følte seg begrenset til å være inne på 110-gradersdager. Arizonas snøfugler og familier i rikere nabolag kan slippe unna om sommeren, men Adriely sa at foreldrene hennes og andre i nabolaget måtte jobbe.

"Du kan egentlig ikke gjøre noe," sa hun. "Jeg prøver bare å overleve."

Bilde

Jack Healyer en Phoenix-basert nasjonal korrespondent som fokuserer på den raskt skiftende politikken og klimaet i sørvest. Han har jobbet i Irak og Afghanistan og er utdannet ved University of Missouris journalistskole. Mer om Jack Healy

En versjon av denne artikkelen vises på trykk på, Seksjon

EN

, Side

11

av New York-utgaven

med overskriften:

I Phoenix blir Heat en brutal utholdenhetsprøve.Bestill opptrykk|Dagens papir|Abonnere

Annonse

HOPPE ANNONSE

FAQs

Is the heat unbearable in Arizona? ›

Table of Contents. If you live in Arizona, you may be used to the heat already, but to tourists and visitors, Arizona can be unbearably hot, especially during the summer months. May to September is the hottest month for Arizona.

Why is Phoenix still hot at night? ›

But Phoenix's summer nights have gotten nearly 6 degrees hotter. That's in part because of explosive population growth and more paved-over surfaces that trap heat all night long. And as Phoenix's nights have warmed up, the region's unsheltered population has grown.

Is Phoenix too hot to live in? ›

The urban heat-island effect of city development compounded the misery. Sustained heat at such levels is inhospitable to human life. Homeless people and those living without air conditioning die by the dozens each year in Phoenix. At least a dozen have already perished this year.

Does Phoenix cool down at night? ›

For Phoenix, it's not only the brutal daytime highs that are deadly. The lack of a nighttime cooldown can rob people without access to air conditioning of the break their bodies need to function properly.

How do people survive the heat in Phoenix? ›

The best way to cool down on a hot summer afternoon in Phoenix is to head to the water. While the city doesn't have any real beaches, there are some great places and ways you can beat the heat. One of the most popular ways to cool down in the Valley of the Sun is to go on a tubing adventure down nearby Salt River.

How do people cope with heat in Phoenix? ›

Phoenix and Tempe have tree and shade master plans with designs to cover a quarter of their cities in shade. Some diehard sun avoiders will wear gloves while driving, with the added benefit of protection from a potentially scalding steering wheel.

Why does it not cool off at night in Phoenix? ›

Phoenix's Monthly Average Low Temperatures

"Asphalt, concrete and cement (like in roads and buildings) store sunlight during the day and release the heat slowly at night. Buildings and roads cool off very slowly at night, which means that air temperatures in the city cool off very slowly at night.

Why is the sun so strong in Phoenix? ›

Places near the equator are hotter because of the angle at which sunlight hits the earth, travelling through less atmosphere. Phoenix lies near the equator, and so gets showered by the sun's burning rays.

How many 100 degree days in Phoenix? ›

The all-time tally of days of 100 degrees and over in a year was also set in 2020 at 145. It's not a certainty, but this milestone in particular could remain intact come summer's end, bringing a somewhat dystopian consolation prize to the Valley if it manages to not break it.

Which is hotter Arizona or Florida? ›

The summers in Arizona can be extremely hot, well into the double digits, sometimes past 120 degrees Fahrenheit. Florida summers are cooler, with temperatures ranging in the 90s, but this time of year is notorious for heavy rains and tropical storms.

Does Phoenix feel hotter than Florida? ›

Which is worse low humidity Scottsdale at 110 (Phoenix), Arizona or Orlando, Florida at 95 degrees. Orlando is hotter, of course, because of the humidity. I'd take 108 in Arizona over 90 in Florida any day. A dry 108 is much more comfortable than a wet 90.

Is Phoenix hotter than Las Vegas? ›

During the summer, temperatures can soar in both locations. However, Vegas doesn't reguarly reach the same blistering temperatures as in Phoenix. Average highs in the middle of summer are 101° to 105° in Las Vegas, while average highs in Phoenix are about 104° to 106°.

What month does Phoenix cool down? ›

The heat tends to "break" - cool evenings, days in the 80s - about mid-October. The coldest part of the year is usually late December or early January, with highs in the 60s, lows in the 40s. A rare cold streak would be a high in the 50s, low in the upper 20s.

How did people stay cool in Phoenix before AC? ›

To help stay cool, many houses had high ceilings to pull hot air up. Many houses also had a “sleeping porch”. During the summer, families in Phoenix would sleep outside on their porch. Some families even put water on their sheets to help keep cool.

How can I keep my house cool in Phoenix? ›

Install high vents or a whole-house fan

Phoenix's night-time temperatures are often half that of daytime temperatures. Use this to your advantage with night-flushing. Night-flushing means to open up your house as much as possible during the night to flush out built-up heat.

What temperature is considered excessive heat in Arizona? ›

If the maximum heat index temperature is expected to be 105 degrees or higher for days, and the low temperature won't drop below 75 degrees, a excessive heat warning will be issued.

Is summer in Phoenix unbearable? ›

Almost 200 people died from extreme heat in Phoenix in 2020 – the hottest, driest and deadliest summer on record with 53 days topping 110F (43C) compared with a previous high of 33 days.

How do you escape the heat in Arizona? ›

Staying hydrated and drinking plenty of water is very important to beating the Phoenix heat and preventing heat-related illness. It's recommended that adults drink anywhere from 10 to 15 cups of water a day. But you should drink a lot more if you plan on enjoying all Arizona has to offer in the summer.

Is it too hot to go to Arizona in August? ›

It's no secret that Arizona is hot in the summer, as I learned growing up in Scottsdale. But I don't want you to think that it's always 115 degrees. Usually, the temperature hovers in the much more comfortable 100°-105° range.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated: 23/10/2023

Views: 5473

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.