'Revolusjonerende' stoff for vekttap (2024)

'Revolusjonerende' stoff for vekttap (1)

SARAH SILBIGER / GETTY BILDER

På engelsk| Vekttapsmedisiner har et dårlig navn, og det er ikke vanskelig å se hvorfor. Gjennom årene har både reseptfrie og reseptbelagte legemidler vært skuffende, med middelmådige resultater og ubehagelige bivirkninger. Andre har vist seg å være farlige eller til og med dødelige. Men er det nylig godkjente semaglutidet annerledes? Fedmeeksperter mener det.

Stoffet, som vargodkjent av US Food and Drug Administration (FDA)(lenke på engelsk), utgitt i begynnelsen av juni og solgt under merkenavnet Wegovy, er for "kronisk vektkontroll" hos voksne som er klinisk overvektige, det vil si med enkroppsmasseindeks (BMI)på 30 eller mer. Men personer som anses som bare overvektige, med en BMI på minst 27, kan også bruke det, så lenge de har minst én vektrelatert lidelse, som høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller type 2 diabetes.

Semaglutid er ikke en ny medisin, men blir gjenbrukt: den samme aktive ingrediensen har vært på markedet siden 2017 som behandling forType 2 diabetes. Bruk av stoffet som en ukentlig injeksjon designet for å senke blodsukkeret fører ofte til noe vekttap, spesielt blant pasienter som tar den ukentlige dosen på 1 mg i stedet for alternativet med lavere 0,5 mg.

Takket være den nye FDA-godkjenningen vil en enda høyere dose semaglutid, 2,4 mg, nå selges spesielt forvekttap, under Wegovy-merket.

Kliniske studier indikerer at en tredjedel av deltakerne mistet 20 % av kroppsvekten

Legemidlets produsent, Novo Nordisk, gjennomførte flere studier på sikkerheten og effekten av dosen på 2,4 mg før de søkte om FDA-godkjenning. Iden største studien, en 68-ukers dobbeltblind studie(på engelsk) som involverte rundt 2000 overvektige voksne som ikke hadde diabetes, fant at personer som fikk 2,4 mg injiserbart semaglutid ukentlig – i tillegg til å delta i et diettprogram ogtrening- gikk ned betydelig mer i vekt enn de som gjorde de samme livsstilsendringene, men fikk placebo-injeksjoner.

Halvparten av deltakerne i semaglutidgruppen var i stand til å miste minst 15 % av kroppsvekten, og nesten en tredjedel klarte å miste 20 %. (De i placebogruppen mistet bare omtrent 2,4 % av startvekten.)

"Dataene er veldig imponerende," sier Jennifer L. Kirby, MD, en førsteamanuensis i avdelingen for endokrinologi og metabolisme ved University of Virginia Health System. "Vi har et begrenset antall verktøy i verktøykassen vår når det gjelder behandling av overvekt og fedme. Tilsetningen av semaglutid er gode nyheter."

Hvorfor stoffet slår andre reseptbelagte alternativer

For øyeblikket er det svært få FDA-godkjente vekttapsmedisiner på markedet. Ingen av dem fungerer så godt som semaglutid, sier Dr. W. Timothy Garvey, professor ved University of Alabama i Birmingham og direktør for universitetets Diabetes Research Center.

"Effektiviteten [av semaglutid], så langt vi kan se i kliniske studier, er dobbelt så stor som vi har sett med nåværende godkjente vekttapsmedisiner," sier Garvey, som har overvåket studier på en rekke vekttapsmedisiner, inkludert semaglutid.

Semaglutid tilhører en klasse legemidler som opprinnelig ble brukt til å behandle diabetes; etterligner et naturlig hormon (GLP-1) som får kroppen til å produsere mer insulin etter å ha spist. Dette senker igjen blodsukkernivået. Og ja, disse stoffene kommer ofte med den ekstra bivirkningen av vekttap.

Men med de fleste GLP-1-medisiner har vekttap en tendens til å være beskjedent - de fleste mister bare 6 til 9 pund. De som får 2,4 mg semaglutid (Wegovy) mister ofte mye mer. Hvis startvekten din er 200 pounds og medisinen lar deg gå ned 15 %, vil du miste 30 pounds.

Hvordan semaglutid virker i hjernen

Vekttapsfordelen oppnås takket være legemidlets evne til å undertrykke appetitten ved å virke sentralt i hjernen. Med appetitten under kontroll, vil personen sannsynligvis spise mindre og velge mat som ikke er detså kaloririksier Kirby, utdannet ved American Board of Obesity Medicine.

En annen FDA-godkjent vektreduksjonsmedisin som er veldig lik er liraglutid (Saxenda), fra samme produsent, som også selges som diabetesmedisin under navnet Victoza. Selv om begge er GLP-1-medisiner, er liraglutid omtrent halvparten så effektiv som 2,4 mg-dosen av semaglutid (Wegovy), sier Garvey.

Andre reseptbelagte vekttapsmedisiner på markedet som virker på sentralnervesystemet for å undertrykke appetitten (riktignok gjennom en annen mekanisme enn GLP-1-medisiner) inkluderer kombinasjonen av bupropion-naltrekson (Contrave) og fentermin-topiramat (Qsymia). Den eneste andre FDA-godkjente vekttapsmedisinen som ikke virker ved å undertrykke appetitten er orlistat (Xenical, selges også reseptfritt som Alli), som virker ved å redusere absorpsjonen av fett fra maten du spiser.

Ifølge eksperter og publiserte studier kommer effektiviteten til ingen av disse andre stoffene i nærheten av Wegovy.

Noe "revolusjonerende", men ikke en "magisk pille"

Selv om Garvey beskriver godkjenningen av semaglutid for vekttap som "revolusjonerende", er han rask til å advare om at bruken av det ikke er en rask eller enkel løsning. "Det hjelper pasienter med å holde seg til et lavkaloridiett, men det er ikke en magisk pille. De må fortsatt ta hensyn til livsstilsvalg og opprettholde fysisk aktivitet, sier han. Det den gjør er å gjøre det lettere å følge kostholdsendringene og treningen som trengs for å gå ned i vekt, noe som ellers kan være ekstremt vanskelig for personer som er overvektige og overvektige.

"Det er ikke hans feil," sier Garvey. "Mekanismen bak sykdommen [fedme] er å få dem til å føle seg mer sultne," så selv om de klarer å gå ned i vekt, går de ofte opp igjen.

For å unngå bivirkninger, øk dosen gradvis

Bivirkninger av semaglutid har en tendens til å være milde, sier Kirby, selv om mange nye brukere opplever gastrointestinale problemer, for eksempel kvalme. Noen opplever også diaré, oppkast, forstoppelse eller magesmerter. For å unngå eller dempe slike problemer, bør alle som starter semaglutid starte med en lavere dose og sakte øke opp til 2,4 mg.

Semaglutid har en advarsel om at det har vært knyttet til medullær kreft i skjoldbruskkjertelen, men denne bivirkningen har bare blitt rapportert i dyrestudier, ikke mennesker. Likevel bør alle med en historie med denne sjeldne kreft i skjoldbruskkjertelen unngå stoffet. Personer som har en sjelden tilstand kalt multippel endokrin neoplasi type 2 (MEN2) syndrom bør heller ikke bruke den, og det samme gjelder for de som har en historie med pankreatitt eller galleblæresykdom.

Voksne i alle aldre kan vurdere å bruke semaglutid, men eldre voksne bør sørge for å konsultere legen sin før de prøver å gå ned i vekt, advarer Garvey. Årsaken: Hvis du allerede har bentap (osteopeni eller osteoporose) eller alvorlig tap av muskelmasse, kan vektnedgang forverre disse problemene, spesielt hvis du ikke inkluderer følgende i kuren din.aerobic og motstandsøvelserpassende.

Og nå til de dårlige nyhetene: den nåværende kostnaden for stoffet

For de fleste er den største ulempen med å bruke semaglutid for vekttap sannsynligvis kostnaden. Foreløpig dekker ikke Medicare fedmemedisiner, og de fleste private helseforsikringsplaner gjør det heller ikke. "Det er interessant, fordi Medicare dekkerfedmekirurgi"Akkurat nå må pasienter som ønsker å bruke et stoff som Wegovy for vekttap sannsynligvis betale $1200 til $1300 ut av lommen i måneden så lenge de trenger det (muligens resten av livet).

Kirby og andre fedmeeksperter håper å endre det med deres støtte fra Treat and Reduce Obesity Act. "Loven vil tvinge Medicare til å dekke medisiner for overvekt og fedme, noe som sannsynligvis vil føre til bedre dekning i det kommersielle markedet," sier han.

"Vi vet at overvekt og fedme kan gjøre mer enn 200 tilstander verre, inkludert leddsykdom,hjertesykdommerog mange typer kreft," sier Kirby. "Jeg ser pasienter som har slitt med vekten i lang tid som gjentatte ganger har blitt fortalt at "alt du trenger å gjøre er å spise mindre og trene." Men disse intervensjonene [alene] gir bare beskjedne resultater for de fleste pasienter. Resten trenger virkelig mer hjelp."

Kan hende du også liker

  • 6 myter om vekttap og effektive metoder for å oppnå det
  • 6 overraskende grunner til at du ikke kan gå ned i vekt
  • Hva er det som egentlig saboterer vekttapet ditt?
'Revolusjonerende' stoff for vekttap (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 5565

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.