Tradisjonell kinesisk medisin: prinsipper, sikkerhet, teknikker (2024)

Tradisjonell kinesisk medisin (TCM) er en helhetlig tilnærming til behandling av en persons psykiske og fysiske helseproblemer. Den utviklet seg for tusenvis av år siden, og dens kjernepraksis har endret seg lite siden den gang.

Tradisjonell kinesisk medisin er basert på teorien om at sykdom stammer fra en ubalanse i en persons livskraftenergi (kjent somqi). Målet med TCM er å gjenopprette harmoni i et individ og balansere kreftene til yin og yang, som er komponenter av qi.

Tradisjonell kinesisk medisin: prinsipper, sikkerhet, teknikker (1)

Østlig medisin vs. vestlig medisin

Forskjellene mellom østlig og vestlig medisin er definert av:

 • Hvordan diagnose fungerer: Østlig medisin ser på den fysiske og energiske helsen til hele personen og deres miljø, ikke bare isolerte symptomer fra strukturelle eller organrelaterte problemer.
 • Hvordan behandling brukes: TCM-behandling brukes for å balansere qi, mens vestlig medisin fokuserer på å redusere eller kurere spesifikke symptomer på sykdommer.
 • Metoder for oppdagelse: Østlig medisin bruker en rekke metoder, inkludert observasjon, prøving og feiling og klinisk forskning. Vestlig medisin er fokusert på den vitenskapelige metoden for å teste spesifikke ideer for å se om de fungerer.

Tidlig historie

De tidligste skriftene som tilskrives tradisjonell kinesisk medisin tilskrives Shang-dynastiet og dateres tilbake 3000 år.Etset inn i skilpaddeskall og bein beskriver skriftene begrepet qi, definert som sirkulær bevegelse i kroppen. Den beskriver ogsåxueeller blod. Disse tekstene beskriver hvordan overskudd, mangel eller stagnasjon i bevegelsen av qi og/eller xue kan føre til ubalanse og dårlig helse.

Hva er Chi?

Chier det engelske ordet for qi. Det representerer konseptet om den "vitale livskraften" som eksisterer både i og utenfor kroppen. Qi beskrives som en kraft som komponerer og binder alle ting i universet sammen.

Chi er laget av to grener som kan påvirke helsen. Den ene grenen handler om hva vi tar inn i kroppen vår (pusten) og den andre handler om hva som strømmer gjennom kroppen vår (blod). TCM-utøvere tenker også på blod som et energisk konsept.

Disse to grenene kan betraktes som komplementære motsetninger eller yin og yang. I følge tradisjonell kinesisk medisin skaper en ubalanse mellom vår indre tilstand og den ytre verden sykdom.

Balanserer Yin og Yang

Å balansere yin og yang er målet for enhver TCM-behandling. TCM arbeider ut fra en forståelse av at balanse oppnås ved å skape harmoni mellom indre organer og ytre elementer av jord, ild, vann, tre og metall.

Liste over helbredelsesteknikker

Følgende teknikker er alle ment å hjelpe en person å gjenvinne balansen og fremme harmoni mellom yin og yang:

Akupunktur

Akupunkturer når en utøver stimulerer bestemte punkter på kroppen ved å stikke tynne nåler gjennom huden. Det er en av de mest veldokumenterte metodene som brukes i tradisjonell kinesisk medisin, selv om studieresultatene varierer.

Kliniske forskningsanmeldelser antyder at akupunktur hjelper kroppen med å frigjøre naturlige smertestillende midler og kan være effektive for å redusere symptomene hos pasienter med kroniske (pågående) smerter.

Fordelene og bivirkninger av akupunktur

Tai Chi

Tai chi er en type skånsom og langsom trening som inkluderer kroppsbevegelse og fokusert pustearbeid. Det har blitt beskrevet som "meditasjon i bevegelse" og "medisinering i bevegelse."

Selv om det opprinnelig var en form for kampsport, har det blitt tilpasset TCM-paraplyen av teknikker som et middel for å oppmuntre til riktig flyt av qi og fremme balanse mellom yin og yang.

Hvordan Tai Chi kan hjelpe med Parkinsons sykdom

Kopping

I kopping, også kaltkoppeterapi, bruker en utøver varme glasskrukker som skaper sug på huden på visse kroppsområder (vanligvis rygg, mage, armer og ben).

Cupping trekker huden din inn i glasset, bryter opp små blodårer under huden, og fungerer ved å skape denne innstillingen for blod til å strømme til området og stimulere skadehelbredelsesprosessen. Mer forskning er nødvendig for å bekrefte nøyaktig hvordan det fungerer og hvor effektivt det er for å hjelpe med kroniske smerter, høyt blodtrykk og andre plager.

Urter

Urter brukes i tradisjonell kinesisk medisin for å behandle hele personen og deres symptomer. Urter tilberedes i kapselform, te eller ekstrakter og pulver, i tradisjonelle eller tilpassede formler.Urtepreparaterer i motsetning til legemidler som brukes i vestlig medisin, som retter seg mot spesifikke sykdomssymptomer. Mange urter kan hjelpe med vanskelig å diagnostisere eller behandle syndromer, inkludert allergier, infertilitet og overgangsalder.

Før du starter et urtetilskudd, sjekk med helsepersonell for å forsikre deg om at det er riktig for deg og at det ikke forstyrrer noen medisiner du kanskje allerede tar.

Helsefordeler med 10 helbredende urter

Sikre sikkerhet

Tradisjonell kinesisk medisin kan ha en lang historie, men det betyr ikke at alle metoder er trygge og uten risiko, eller at alle som tilbyr tradisjonell kinesisk medisin er kvalifisert til å gjøre det.

For eksempel, mens urter kan brukes effektivt til å behandle visse plager, kan disse rettsmidlene også forårsake alvorlige bivirkninger og kontraindikasjoner med medisiner og andre helsemessige forhold. Å vite hva du tar når det gjelder urter er vanskelig på grunn av mangel på standardiserte forskrifter og merkingspraksis.

Å sikre sikkerhet handler om å jobbe direkte med en kvalifisert TCM-utøver.

Hvor finner du en TCM-utøver

For å finne en TCM-utøver bør du vurdere å gå tilNasjonal sertifiseringskommisjon for akupunktur og orientalsk medisin(NCCAOM) nettstedskatalog. Å velge noen fra denne katalogen sikrer at du vil jobbe med noen som har en anerkjent sertifisering.

Under ditt første besøk

Under ditt første besøk vil utøveren samle informasjon. De vil stille direkte spørsmål og sjekke "nonverbale elementer" inkludert din oppførsel, stemme, kroppslige lyder, hudfarge og hvordan kroppen din beveger seg.

De vil også undersøke tungen din, måle puls og temperatur, og sjekke områder for muskeltonus og smerte eller ubehag nær eller rundt indre organer, etter behov.

Rådfør deg med helsepersonell

For sikkerhets skyld vil du sørge for at helsepersonell er oppdatert på hvilke tradisjonelle kinesiske medisinteknikker du vurderer å bruke og hvilke du har bestemt deg for å prøve. Dette gjelder spesielt i tilfeller av kronisk sykdom, graviditet og hvor reseptbelagte medisiner er involvert.

Sammendrag

Tradisjonelle kinesiske medisinteknikker som akupunktur, Tai Chi, kopping og urter har blitt brukt i tusenvis av år. Målet deres er å hjelpe en person med å balansere sin vitale livskraft kjent som qi. Qi består av yin og yang elementer. Selv om noen metoder kan være nyttige, er TCM ikke risikofri og bør kun brukes med støtte fra en kvalifisert utøver.

Et ord fra Verywell

Tradisjonell kinesisk medisin skal ikke brukes som erstatning for vestlig medisin eller for å utsette muligheten for behandling for alvorlige lidelser, infeksjoner eller lignende. Hvis du er nysgjerrig på hva tradisjonell kinesisk medisin kan tilby, bør du vurdere å snakke med helsepersonell og en tradisjonell kinesisk medisinutøver før du prøver noen alternativer hjemme.

ofte stilte spørsmål

 • Hvor gammel er tradisjonell kinesisk medisin?

  Tradisjonell kinesisk medisin er tusenvis av år gammel. Tidlige skrifter dateres tilbake 3000 år til Shang-dynastiet. Det har endret seg lite siden.

 • Hva kan du se etter når du kjøper kinesiske urter på nettet?

  Før du kjøper kinesiske urter på nettet, snakk med en kvalifisert kinesisk herbalist som kan hjelpe deg med å veilede dine eksakte behov. Søk etter urter som er tredjepartstestet for kvalitet og nøyaktighet, i stedet for å kjøpe urter i bulk på nettet.

 • Hvilken rolle spiller elementene i TCM?

  I TCM antas det at en persons indre helse påvirkes av de ytre elementene jord, ild, vann, tre og metall. Å balansere disse elementene med din indre livskraft er målet med TCM-behandling.

 • Hvordan finner du butikker med kinesisk urtemedisin nær deg?

  Du kan spørre en lokal lege eller helsepersonell (medisinsk eller naturlege) om det beste stedet å finne kinesiske urtemedisiner. Du kan også søke på nettet etter "lokale kinesiske urtebutikker" eller din nærmeste urtemedisin- og urtetilskuddsbutikk.

  Lære mer:Urtetilskudd Fordeler og risikoer

9 Kilder

Verywell Health bruker kun kilder av høy kvalitet, inkludert fa*gfellevurderte studier, for å støtte fakta i artiklene våre. Les vårredaksjonell prosessfor å lære mer om hvordan vi faktasjekker og holder innholdet vårt nøyaktig, pålitelig og pålitelig.

 1. Johns Hopkins medisin.kinesisk medisin.

 2. Johns Hopkins medisin.Når øst møter vest.

 3. Akupunktur- og massasjehøgskolen.Hva er qi? Definisjon av qi i tradisjonell kinesisk medisin.

 4. American College of Traditional Chinese Medicine.Hva er kinesisk medisin?

 5. Nasjonalt senter for komplementær og integrativ helse.Akupunktur: Hva du trenger å vite.

 6. Harvard Health Publishing.Helsefordelene med tai chi.

 7. Vaccaro M, Coppola M, Ceccarelli M, Montopoli M, Guarneri C.Det gode og det dårlige med koppeterapi: Kasusrapport og gjennomgang av litteraturen.European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 2021;25(5):2327-2330. doi:10.26355/eurrev_202103_25266

 8. Cleveland Clinic.Hva du bør vite om kinesiske urter.

 9. University of Minnesota.Hva skjer når du besøker en TCM-utøver?

Tradisjonell kinesisk medisin: prinsipper, sikkerhet, teknikker (2)

AvMichelle Pugle
Michelle Pugle, MA, MHFA er en frilansskribent som sett på prisvinnende og ledende digitale helseplattformer i industrien som Healthline, Health, Verywell, Everyday Health, Yahoo! og Psych Central.Les mer atmichellepugle.com.

Se vår redaksjonelle prosess

Møt vårt medisinske ekspertråd

Var denne siden til hjelp?

Takk for din tilbakemelding!

Hva er tilbakemeldingen din?

Tradisjonell kinesisk medisin: prinsipper, sikkerhet, teknikker (2024)

FAQs

Hva er orientalsk medisin? ›

En Orientalsk behandler praktiserer tradisjonell kinesisk medisin, som omfatter en rekke behandlingsmetoder med felles teoretiske begreper som er blitt utviklet i Kina og er basert på en tradisjon på mer enn 2000 år, herunder forskjellige former for akupunktur, massasje (Tui na), bevegelse (Qigong) og kostterapi.

Hva gjør akupunktur med kroppen? ›

Metoden stimulerer nervebaner, påvirker vev og muskler, kjertler, hormoner, organer og forskjellige funksjoner i kroppen. Nålene lager en liten skade på kroppen der de settes inn, uten at de forårsaker spesielt ubehag. Det settes i gang en kjedereaksjon og signaler produseres.

Er akupunktur effektivt? ›

Medisinsk akupunktur bruker moderne forklaringsmodeller, men er fortsatt alternativ medisin. I studier av høy kvalitet virker ikke akupunktur mer effektivt enn narremedisin. Hvis du likevel ønsker å benytte deg av slike tilbud, oppsøk først fastlegen, for å utelukke alvorlig sykdom som årsak til dine plager.

Kan man bli kvalm etter akupunktur? ›

Akupunktur er kjent brukt ved en rekke helseproblemer, kanskje særlig ved smerter, kvalme og dårlig blodgjennomstrømming. Akupunktur regnes i hovedsak som trygt. Behandlingen er imidlertid ikke fri for bivirkninger, og det er noen grupper som bør utvise forsiktighet.

Hva er lokalt virkende legemiddel? ›

Lokalt virkende legemidler påføres direkte til stedet der det skal ha effekt som f. eks. i øyne eller nesen.

Hvordan virker medisin i kroppen? ›

Hvordan virker legemidler? De fleste legemidler virker ved å binde seg til mottakermolekyler, som oftest er proteiner, for så å utløse en effekt direkte eller mer indirekte via en kaskade av reaksjoner. Andre legemidler virker direkte på DNA, for eksempel cyklofosfamid, som er et antitumormiddel.

Hvor ofte skal man have akupunktur? ›

Etter behandlingen føler du deg ofte god og avslappet. Er du heldig kan du kjenne en bedring etter kun 1 behandling, men som oftest tar det 3-5 behandlinger før du merker de store forskjellene. Det er mest vanlig med behandling 1 gang i uken, men ved visse akutte tilfeller kan man behandle 2 til 3 ganger i uken.

Kan akupunktur hjelpe mot øresus? ›

Depresjon, angst, konsentrasjonsvansker, stress og spenning, søvnproblemer, hyppige humørsvingninger, frustrasjon og irritabilitet er de typiske symptomene. Akupunktur er effektiv for behandling av tinnitus. Nøkkelen til effektiv behandling er bestemmelsen av årsaken til tinnitus.

Blir man trøtt etter akupunktur? ›

Noen opplever å bli slitne etter akupunkturbehandling, akkurat som du blir sliten etter en lang dag på jobb eller en intens treningsøkt. Det er kroppens måte å fortelle deg at du skal hvile for å reparere og restituere.

Kan akupunktur hjelpe mot angst? ›

Akupunktur kan redusere angstlidelser ved å:

Stimulere produksjonen av endogene opioider som påvirker det autonome nervesystemet (Arranz 2007). Stress aktiverer det sympatiske nervesystemet, mens akupunktur kan aktivere det parasympatiske nervesystemet, som initierer avslapping.

Hva sier forskning om akupunktur? ›

Enkelte metastudier har konkludert med at akupunktur kan være en nyttig behandling å tilby pasienter med enkelte typer plager, i tillegg til vanlig medisin. Eksempel på plager hvor akupunktur har fått påvist en signifikant effekt er migrene, nakkesmerter og kroniske korsryggsmerter.

Hvem driver med akupunktur? ›

Det er flere land i verden som det stilles visse krav til akupunktører, og i dag er akupunktur er en del av helsevesenet i Sveits, Portugal, Australia, Kina, Japan, Sør-Korea, Singapore, Malaysia og flere stater i USA. I Norge benyttes akupunktur på 40 % av norske sykehus.

Hvordan ligge når man er kvalm? ›

For å dempe kvalmen bør man ta det med ro og prøve å sove med overkroppen høyt. Inntak av drikke er viktig, men i begrensede mengder. Prøv gjerne drikke med kullsyre. Spis små porsjoner med tørrmat (kjeks, ristet brød) eller havresuppe.

Hvordan stoppe å bli kvalm? ›

Hva kan du gjøre selv?
 1. Drikk mye klar og kald væske. ...
 2. Spis lite om gangen, men ofte. ...
 3. Start gjerne dagen med et lett måltid på sengekanten.
 4. Spis sakte og tygg maten godt.
 5. Unngå mat som ligger lenge i magesekken. ...
 6. Unngå å spise sterkt krydret mat.
 7. Spis tørr og lettfordøyelig mat som kjeks og snacks.

Hvilken bivirkning forekommer hyppigst? ›

Typer bivirkninger

Noen av de vanligste bivirkningene er: trøtthet og svimmelhet (bivirkning fra sentralnervesystemet) kvalme og forstoppelse (fordøyelsessystemet) utslett og kløe (huden)

Hvilke type legemidler finnes? ›

Legemidler kan bli gitt i en rekke forskjellige legemiddelformer som tabletter, kapsler, stikkpiller, injeksjoner, inhalasjoner (til innpusting), miksturer, sprayer, og plaster. Det er vanlig å klassifisere legemiddelformene etter måten preparatene gis på.

Hva menes med alternativ medisin? ›

Alternativ behandling er helserelatert behandling som blir utøvd utanfor helse- og omsorgstenesta, og som ikkje blir utøvd av autorisert helsepersonell.

Hva regnes som legemidler? ›

Legemidler omfatter generelt produkter til mennesker eller dyr som kan brukes til å forebygge eller behandle sykdom, eller som påstås i virke på denne måten. Dette innebærer at et produkt som ikke har noen fysiologisk effekt kan klassifiseres som legemiddel dersom det har medisinske påstander.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 6427

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.