Insulin, medisiner og andre behandlinger for diabetes - NIDDK (2024)

På denne siden:

  • Hvilke medisiner kan en person ta for diabetes?
  • Hvilken type diabetes har personen?
  • Hva er de forskjellige insulintypene?
  • Hva er de forskjellige måtene å administrere insulin på?
  • Hvilke orale medisiner behandler type 2 diabetes?
  • Hvilke andre injiserbare medisiner behandler diabetes?
  • Hva bør personen vite om bivirkningene av diabetesmedisiner?
  • Hvilke spørsmål bør personen stille om sine diabetesmedisiner?
  • Har personen andre behandlingsmuligheter for sin diabetes?
  • Kliniske studier for insulin, legemidler og andre diabetesbehandlinger

Å få insulin eller andre diabetesmedisiner er ofte en del av diabetesbehandlingen. I tillegg til å velge sunn mat og drikke, være fysisk aktiv, få nok søvn og mestre stress, kan medisiner bidra til å kontrollere sykdommen. Noen andre behandlingsalternativer er også tilgjengelige.

Hvilke medisiner kan en person ta for diabetes?

Medisinen en person tar avhenger av hvilken type diabetes de har og hvor godt medisinen kontrollerer blodsukkernivået, også kjent som blodsukkernivået. Andre faktorer, som eventuelle andre helsetilstander du måtte ha, legemiddelkostnader, helseforsikringsdekning og co-pays, tilgang til helsetjenester og livsstil, kan påvirke medisinene du tar for diabetes.

Hvilken type diabetes har personen?

Diabetes type 1

Hvis personen harDiabetes type 1, må du injisere insulin fordi bukspyttkjertelen ikke produserer det. Du må ta insulin flere ganger i løpet av dagen, inkludert når du spiser og drikker, for å kontrollere blodsukkernivået.

Det er forskjellige måter åadministrere insulin. Personen kan bruke en sprøyte med en nål, en insulinpenn eller en insulinpumpe. Et annet alternativ for noen mennesker kan være enkunstig bukspyttkjertel, også kjent som et automatisert insulinleveringssystem.

Type 2 diabetes

noen mennesker medType 2 diabetesDe kan kontrollere blodsukkernivået ved å gjøre livsstilsendringer. Disse livsstilsendringene inkluderer å spise sunn mat og drikke, begrense kalorier hvis du er overvektig eller overvektig, og være fysisk aktiv.

Mange mennesker med type 2-diabetes trenger også å ta diabetesmedisin. Disse medisinene kan inkludere diabetespiller eller medisiner som personen tar ved injeksjon, for eksempel insulin. Over tid kan en person trenge mer enn én diabetesmedisin for å kontrollere blodsukkernivået. Selv om personen ikke bruker insulin, kan de trenge det til bestemte tider, for eksempel under graviditet eller hvis de er på sykehuset for behandling.

Svangerskapsdiabetes

Hvis personen harsvangerskapsdiabetes, kan du kontrollere blodsukkeret ditt ved å følge en sunn spiseplan og gjøre fysisk aktivitet med moderat intensitet, for eksempel rask gange i 150 minutter hver uke. Hvis det å spise sunn mat og drikke og regelmessig fysisk aktivitet ikke er nok til å holde blodsukkeret innenfor målområdet, vil en lege samarbeide med personen og anbefale å ta insulin. Insulin er ikke kontraindisert under graviditet.

Uavhengig av hvilken type diabetes en person har, kan noen ganger det å ta diabetesmedisiner hver dag virke som en belastning. Nye medisiner og forbedrede leveringssystemer kan bidra til å gjøre det lettere å kontrollere blodsukkernivået. Personen bør rådføre seg med legen for å finne ut hvilke medisiner og leveringssystemer som vil fungere best for dem og passe deres livsstil.

Hva er de forskjellige insulintypene?

Det finnes flere typer insulin tilgjengelig. Hver type begynner å jobbe med en annen hastighet, kjent som "start", og i det som kalles "varighet", varierer også hvor lang tid den trer i kraft. De fleste insulintyper når en topp, det er da de har sterkest effekt. Etter toppen avtar effekten av insulin i løpet av de neste timene. Tabell 1 viser de ulike insulintypene, hvor raskt de begynner å virke, når de topper seg og hvor lenge de virker.

Tabell 1. Typer insulin og hvordan de virker.1,2

Tipo de insulina Hvor raskt det begynner å fungere (start) når det når sitt høydepunkt Hvor lenge trer det i kraft (varighet)
rask handling/
ultrarask handling
15 minutter 1 time 2 til 4 timer (rask)
5 til 7 timer (ultra)
hurtigvirkende, inhalert 10 til 15 minutter 30 minutter 3 timer
vanlig, også kjent som korttidsvirkende 30 minutter 2 til 3 timer 3 til 6 timer
mellomhandling 2 til 4 timer 4 til 12 timer 12 til 18 timer
langtidsvirkende 2 timer når ikke toppen 24 timer
ultra lang skuespill 6 timer når ikke toppen 36 timer eller mer

En annen type insulin, kjent som ferdigblandet insulin, er en kombinasjon av insulinene oppført i tabell 1. Forblandet insulin begynner å virke etter 15 til 60 minutter og kan vare i 10 til 16 timer. Toppen varierer avhengig av insulinene som blandes.

Legen og personen vil vurdere tilgjengelige medisineringsalternativer sammen. Du bør snakke med legen din om hvor aktiv du er, hva du spiser og drikker, hvor godt du kontrollerer blodsukkernivået, din alder og livsstil, og hvor lang tid det tar kroppen din å absorbere insulin.

Personen bør følge legens råd om når og hvordan man skal ta insulin. Hvis du er bekymret for kostnadene, bør du snakke med legen din. Noen typer insulin koster mer enn andre. Du kan også finne ressurser å fåøkonomisk hjelp til diabetesbehandling.

Hva er de forskjellige måtene å administrere insulin på?

Måten insulinet administreres på kan avhenge av personens livsstil, forsikringsplan og preferanser. Du bør snakke med legen din om de tilgjengelige alternativene og sammen bestemme hvilken som er best for deg. De fleste mennesker med diabetes injiserer insulin med en sprøyte og kanyle, en insulinpenn eller en insulinpumpe. Inhalatorer og insulinstråleinjektorer er mindre vanlige måter å injisere insulin på. US Food and Drug Administration (FDA) har allerede godkjent kunstige bukspyttkjertelsystemer. Personen kan sjekke med legen sin for å se om en kunstig bukspyttkjertel er et alternativ for dem.

sprøyte og nål

Insulininjeksjoner kan gis med sprøyte og kanyle. Personen trekker dosen insulin fra hetteglasset, eller flasken, gjennom kanylen inn i sprøyten. Insulin virker raskere når det injiseres i magen, men legen din kan anbefale å rotere der du injiserer. Injeksjon av insulin på samme sted gjentatte ganger kan føre til at vevet stivner, noe som gjør injeksjoner i det området vanskeligere over tid. Andre steder hvor insulin kan injiseres inkluderer låret, rumpa eller overarmen; I disse områdene kan det imidlertid ta lengre tid før insulin virker. Noen personer med diabetes som tar insulin trenger 2 til 4 injeksjoner om dagen for å nå målene for blodsukker. Andre trenger kanskje bare en injeksjon. Injeksjonsassistenter kan hjelpe til med å administrere injeksjoner.

Insulin, medisiner og andre behandlinger for diabetes - NIDDK (1)

Injektor

En insulinpenn ligner på en skrivepenn, men spissen er en nål. Noen insulinpenner kommer fylt med insulin og er til engangsbruk. Andre har plass til insulinpatron som settes inn og skiftes ut etter bruk. Mange opplever at insulinpenner er enklere å bruke, men de er dyrere enn sprøyter og kanyler. Personen vil kanskje vurdere å bruke en insulinpenn hvis det er vanskelig å fylle sprøyten mens han holder hetteglasset eller hvis de ikke kan lese merkingene på sprøyten. Hver type injektor har forskjellige funksjoner som kan hjelpe med injeksjoner. Noen gjenbrukbare penner har en minnefunksjon, som kan huske dosem*ngdene og tidspunktet for hver injeksjon. Andre typer "tilkoblede" insulinpenner kan programmeres til å beregne insulindoser og gi nedlastbare datarapporter som kan hjelpe deg og legen din med å justere insulindoser.

Insulin, medisiner og andre behandlinger for diabetes - NIDDK (2)

Bomba

En insulinpumpe er en liten maskin som leverer konstante doser insulin gjennom hele dagen. En type pumpe er for ekstern bruk og bæres av personen på et belte eller oppbevares i en lomme eller veske. Insulinpumpen er koblet til et lite plastrør og en veldig liten nål. Personen setter inn plastrøret med nålen under huden, og trekker så nålen ut. Plastrøret vil forbli på plass i flere dager mens det er koblet til insulinpumpen. Maskinen pumper insulin inn i kroppen gjennom sonden 24 timer i døgnet og kan programmeres til å levere mer eller mindre insulin etter behov. I tillegg kan personen selv administrere insulindoser gjennom pumpen ved måltider.

Den andre typen pumpe er slangeløs. Denne pumpen er festet direkte til huden med et selvklebende plaster og styres av en håndholdt enhet. Plastslangen og pumpeanordningen skiftes med noen få dagers mellomrom.

Insulin, medisiner og andre behandlinger for diabetes - NIDDK (3)

Inhalator

En annen måte å ta insulin på er å inhalere pulverisert insulin gjennom munnen fra en inhalator. Insulin kommer inn i lungene og kommer raskt inn i blodet. Personen vil kanskje bruke eninsulininhalatorfor å unngå bruk av nåler. Inhalert insulin er kun for voksne med diabetes type 1 eller type 2. Å ta insulin med inhalator er mindre vanlig enn å bruke sprøyte og kanyle.

jet injektor

Det er en enhet som sender en fin strøm av insulin inn i huden ved høyt trykk i stedet for å bruke en nål for å levere det. Det brukes sjeldnere enn en sprøyte og kanyle eller en injektor.

kunstig bukspyttkjertel

En kunstig bukspyttkjertel er et system med tre enheter som jobber sammen for å etterligne måten en sunn bukspyttkjertel kontrollerer blodsukkeret i kroppen. ENkontinuerlig glukosemonitor (CGM)(på engelsk) registrerer blodsukkernivåer med noen få minutters mellomrom ved hjelp av en liten sensor som settes inn under huden og holdes på plass med et selvklebende plaster. Denne monitoren sender informasjonen trådløst til et program på en smarttelefon eller til en insulininfusjonspumpe. Programmet beregner mengden insulin personen trenger. Insulinpumpen vil justere mengden insulin som tilføres minutt for minutt for å holde blodsukkerkonsentrasjonen innenfor målområdet. En kunstig bukspyttkjertel brukes hovedsakelig til å hjelpe personer med type 1 diabetes.

Hvilke orale medisiner behandler type 2 diabetes?

Personen må kanskje ta medisin for å kontrollere type 2 diabetes, i tillegg til å spise sunn mat og drikke og være fysisk aktiv. Mange diabetesmedisiner kan tas gjennom munnen. Disse medisinene er kjent som orale medisiner.

De fleste med type 2 diabetes begynner med pillermetformin. Metformin kommer også i flytende form. Metformin hjelper leveren til å lage mindre glukose og kroppen utnytter insulin bedre. Denne medisinen kan hjelpe deg å gå ned en liten mengde vekt.

Andre orale medisiner virker på forskjellige måter for å senke blodsukkernivået. Å kombinere to eller tre typer diabetesmedisiner kan senke blodsukkernivået mer effektivt enn å ta bare ett medikament.

Lær om de forskjellige typenediabetes medisiner (PDF, 2,8 MB) (på engelsk) fra FDA.

Hvilke andre injiserbare medisiner behandler diabetes?

Diabetes type 1

Hvis du har type 1 diabetes, kan legen din anbefale at du tar andre medisiner, i tillegg til insulin, for å kontrollere blodsukkeret ditt. Noen av disse medisinene reduserer hastigheten som mat og drikke passerer gjennom magen. Disse medisinene bremser også hvor raskt og hvor høyt blodsukkernivået stiger etter å ha spist. Andre medisiner virker for å blokkere visse hormoner iFordøyelsessystemetsom øker blodsukkernivået etter måltider eller hjelper nyrene å fjerne mer glukose fra blodet.

Type 2 diabetes

I tillegg til insulin, andre typerinjiserte medikamenter (PDF, 2,8 MB) (på engelsk) som vil forhindre at nivået av glukose i blodet blir for høyt etter å ha spist eller drukket. Disse stoffene, kjent som glukagon-lignende peptid-1 (GLP-1) reseptoragonister,3de kan gjøre personen mindre sulten og hjelpe dem å gå ned i vekt. GLP-1 legemidler erstatter ikke insulin.

Hva bør personen vite om bivirkningene av diabetesmedisiner?

Bivirkninger er problemer som oppstår ved å ta en medisin. Noen diabetesmedisiner kan forårsakehypoglykemi, også kjent som lavt blodsukker, hvis personen ikke balanserer medisinering med kosthold og aktivitet.

Du bør sjekke med legen din om diabetesmedisinen din kan forårsake hypoglykemi eller andre bivirkninger, som magesyke og vektøkning. For å forhindre bivirkningene og problemene med diabetes, bør du prøve å ta diabetesmedisinene dine nøyaktig som anvist av legen din.

Har personen andre behandlingsmuligheter for sin diabetes?

Hvis medisiner og livsstilsendringer ikke er nok til å kontrollere diabetesen din, er det andre behandlinger som kan hjelpe. Disse behandlingene inkluderervekttap kirurgi (bariatrisk)for visse personer med diabetes type 1 eller type 2, ellertransplantasjon av bukspyttkjerteløyerfor noen personer med type 1 diabetes.

vekttap kirurgi

Vekttapsoperasjoner er operasjoner som hjelper en person å gå ned i vekt gjennom endringer i fordøyelsessystemet. Vekttapskirurgi er også kjent som bariatrisk eller metabolsk kirurgi.

Denne typen kirurgi kan hjelpe noen mennesker med fedme og type 2-diabetes å gå ned mye i vekt og få tilbake blodsukkernivået til et sunt område. Varigheten av den forbedrede responsen kan variere avhengig av pasienten, typen vekttapsoperasjon og hvor mye vekt personen har gått ned. Andre faktorer inkluderer hvor lenge en person hadde diabetes og om personen brukte insulin. Noen personer med type 2 diabetes kanikke lenger trenger å bruke diabetesmedisiner etter slankeoperasjoner(på engelsk).4

Forskere studerer om vekttapskirurgi kan bidra til å kontrollere blodsukkernivået hos personer med type 1 diabetes som er overvektige.5

Pankreasøyetransplantasjon

Pankreasøytransplantasjon er en eksperimentell behandling for personer med type 1 diabetes som har problemer med å kontrollere blodsukkernivået. Pankreasøyer er grupper av celler i bukspyttkjertelen som lager hormonet insulin. Ved type 1 diabetes angriper immunsystemet disse cellene. En bukspyttkjerteløytransplantasjon erstatter de knuste øyene med nye øyer fra organdonorer. De nye øyene produserer og frigjør insulin. Fordiforskere studerer fortsatt transplantasjon av bukspyttkjerteløyer(på engelsk), prosedyren er kun tilgjengelig for personer som er registrert i forskningsstudier.

Kliniske studier for insulin, legemidler og andre diabetesbehandlinger

NIDDK gjennomfører og støtter kliniske studier for mange sykdommer og tilstander, inkludert diabetes. Denne studien ser etter nye måter å forebygge, oppdage eller behandle sykdom på og forbedre livskvaliteten.

Hva er kliniske studier for insulin, legemidler og andre diabetesbehandlinger?

Kliniske studier og andre typerKliniske studier(på engelsk) er en del av medisinsk forskning og involverer mennesker akkurat som deg. Når en person melder seg frivillig til å delta i en klinisk studie, hjelper de helsepersonell og forskere med å lære mer om sykdommen og forbedre helsevesenet for mennesker i fremtiden.

Finn ut om kliniske studier passer for deg.

Forskere studerer mange aspekter av diabetesmedisiner, inkludert:

  • nye typer insulin
  • de mest effektive tidspunktene for å ta diabetesmedisiner
  • nye typer overvåkingsenheter og styringssystemer

Se en video fra Dr. Griffin P. Rodgers, direktør for NIDDK, som forklarer viktigheten av å delta i kliniske studier.

Hvilke kliniske studier for insulin, legemidler og andre diabetesbehandlinger søker deltakere?

Iwww.ClinicalTrials.govDu kan se en filtrert liste over kliniske studier på insulin, medikamenter og andre diabetesbehandlinger dekket i dette helseemnet som er føderalt finansiert, åpne og rekrutterende. Du kan utvide eller begrense listen til å inkludere kliniske studier fra industri, universiteter og enkeltpersoner; National Institutes of Health vurderer imidlertid ikke disse studiene og kan ikke garantere deres sikkerhet. Før du deltar i en klinisk studie, bør du alltid rådføre deg med helsepersonell.

Bibliografi

Insulin, medisiner og andre behandlinger for diabetes - NIDDK (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 6329

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.